19-åring ställd på gatan trots rätt till stöd

Trollhättans stad får allvarlig kritik av Socialstyrelsen för brister som har lett till att en 19-årig yngling har blivit vräkt och ställd på gatan. Det rapporterar tidningen TTELA.
”Arbetsmarknads- och socialnämnden och omsorgsnämnden i Trollhättans stad har inte uppfyllt lagstiftningen”, uppges Socialstyrelsen ha slagit fast.

Under tre års tid har föräldrarna försökt få till stånd ett boende som uppfyller pojkens behov av stöd.
19-åringen har bland annat Asperger syndrom och ADHD och tillhör personkretsen för LSS-lagen.

Trots att föräldrarna många gånger har försökt påverka de ansvariga nämnderna i staden har sonen inte fått något boende som har uppfyllt behoven. Omsorgsförvaltningen ska ha uppmanat 19-åringen att ordna egen bostad, uppger TTELA.

Han har blivit hänvisad till ett härbärge för för hemlösa män.
– Det är inget ställe som är lämpligt för en ung person med de funktionsnedsättningar som han har, säger hans mamma, Mariette Johansson, till TTELA.

Mamman har kontaktat Socialstyrelsen för att uppmärksamma bristerna och fått gehör för kritiken:
– Pojken har fallit mellan stolarna och ingen nämnd har tagit ett yttersta ansvar för honom, skriver inspektör Lena Almvik och sektionschefen Margaretha Larsson i sin granskningsrapport, citerad av TTELA.

Nu ser det äntligen ut att bli en ändring. Enligt tidningen har Ann-Christin Holgersson (S), ordförande i omsorgsnämnden, lovat ta till sig kritiken och följa lagen. Ärendet ska tas upp på nytt på onsdag.