34 sidor om Leva & Fungera i rekordstor Föräldrakraft nr 2

Nu är Föräldrakraft nr 2 ute hos läsarna. En rekordstor tidning på 108 sidor varav 34 sidor med tips inför hjälpmedelsmässan Leva & Fungera. I den stora intervjun möter du Lena Maria Klingvall, tjejen som vågade drömma och blev internationell artist.

Lena Maria föddes utan armar och ett kraftigt förkortat ben. Hon hamnade i vatten som treåring och simmade hem medaljer och världsrekord. I OS i Seoul placerade hon sig på en fjärdeplats. Inte illa för någon som fick tvåa i gymnastik. Fast det berodde förstås på att hon inte kunde stå på händer…

Föräldrakrafts frilansreporter Joacim Mattisson har träffat Lena Maria Klingvall hemma i Jönköping för ett spännande samtal om uppväxten och stjärnkarriären som simmare, sångare och konstnär.

– Jag har provat väldigt mycket som jag inte klarat, jag har misslyckats mycket och blivit besviken många gånger. Men det märkliga är att när man en gång lyckats med något som varit omöjligt tidigare, då glömmer man alla misslyckanden, berättar Lena Maria i intervjun.

Nummer 2 är officiell mässtidning för Leva & Fungera i Göteborg den 5-7 april och innehåller därför det mesta som besökarna kan behöva veta inför ett mässbesök. Här finns förstås mässkarta och utställarlista men framförallt mängder av artiklar med tips och nyheter.

I ett större mässreportage möter du Fredrik Lundqvist, uppfinnaren bakom elektrodräkten som kommer att visas upp på Leva & Fungera. Dräkten har inbyggda elektroder som skapar en grundspänning i muskulaturen och muskelsignaler som kan ersätta hjärnans signaler. Allra mest nytta av dräkten kan unga personer med spasticitet ha, berättar Fredrik i vårt reportage.

– Direkt när man använder dräkten kan man få en 50-procentig förbättring. Redan efter 15 minuter ser man en tydlig effekt, säger Fredrik Lundqvist.

Föräldrakraft anordnar en stor tipstävling på Leva & Fungera med många fina priser. Förstapriset är en iPad, pekdatorn från Apple. Bland övriga priser finns semesterboende (skänkt av UPAB), båttur (Digitalvarvet), konstverk (Frösunda LSS), PenFriend läspenna (Iris Hjälpmedel), utbildning (Assistansia), almanacka (My Own Style), värme-bulldog och empati-docka (Kom i kapp – Rehatek) och King Size-räkmackor (Svenska Mässan).

För att ha en chans att vinna något av ovanstående måste man alltså delta i tipspromenaden på Leva & Fungera. Runt om på mässgolvet finns 13 frågor att svara på och svarskupongen lämnas sedan in i Föräldrakrafts monter. Pristagarna utses sista mässdagen, den 7 april klockan 14.00 på Leva Scen & Bar, där simstjärnan Christoffer Lindhe från Team Frösunda delar ut priserna.

Osynliga funktionsnedsättningar är ett tema som sträcker sig över 16 sidor i Föräldrakraft nr 2. Föräldrakrafts reporter Anna Pella berättar i reportage om Trinne som har ADD och Victor som har epilepsi.

För Trinne var allt en kamp under de första skolåren, eftersom ingen i skolan förstod att hon hade svårt med många saker. Idag är situationen mycket bättre, tack vare lärare och vänner som förstår hur det är att ha ADD. Du möter både Trinne och hennes familj i ett stort reportage med massor av tips.

I reportaget om Victor får vi veta hur det är att ha epilepsi och möta den okunskap och rädsla som finns kring diagnosen. Temat har också guider med frågor och svar om dels epilepsi, dels neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Katarina Frankel delar med sig av sina erfarenheter i en annan intervju. Katarina växte upp med perceptionssvårigheter som berodde på en cp-skada, men har lyckats vända sina svagheter till styrkor. ”För mig har det alltid varit den osynliga funktionsnedsättningen som har varit svårast att handskas med”, berättar Katarina.

Idag jobbar Katarina som coach och använder sina erfarenheter för att hjälpa unga med osynliga funktionsnedsättningar att formulera sina drömmar och mål och, framför allt, att tro på sig själva.

I ett reportage berättar Mikael Nyberg om Studio III, en metod för att hantera utmanande beteende. Metoden har blivit allt mer populär både hos personal och föräldrar som ställs inför svåra situationer. ”Tänk dig att du just blivit spottad i ansiktet av en brukare på den dagliga verksamheten där du jobbar. Vad gör du? Är din arbetsplats Hyttan lägger du band på din ilska. På Hyttan har brukaren nämligen aldrig fel”, skriver Mikael Nyberg i reportaget.

Tema Resor (9 sidor) tipsar om hur man hanterar en värld full av trappor, gatstenar och trånga taxibilar. Här finns reportage om Pernilla Becker (som pluggar i Barcelona) och Pelle Vesterlund som gärna provar på det mesta i resväg. En guide ger svar på 12 frågor om resmål, transporter, hotell och utflykter.

Överlevaren är vinjetten för en intervju med en av Sveriges viktigaste entreprenörer, Mikael Särnmark, som år 1992 grundade ett av landets första assistansbolag. I Föräldrakraft berättar Mikael om sitt vilda, sorgfria liv före överfallet i Kungsträdgården som nästan kostade honom livet och ledde till svåra funktionsnedsättningar.

Men Mikael Särnmark berättar också om de första tolv åren efter överfallet, då han var ensam och instängd i en lägenhet utan möjlighet att leva ett aktivt liv. Vidare får vi veta hur han idag, som ägare till ett av Sveriges största assistansbolag, ser på utvecklingen inom assistans och handikappolitik.

På idrottssidorna rapporterar frilansjournalisten Tomas Tirén inför Special Olympics World Summer Games i Aten i sommar. Vi får en intervju med Dan Gustafsson som vaktar buren i ett fotbollslag som ska representera Sverige i Grekland. ”Det är otroligt, när jag började i laget trodde jag aldrig att vi skulle få vara med om så mycket framgångar och häftiga upplevelser”, berättar Danne.

Linda Junker medverkar på idrottssidorna med fler tips för att komma igång med idrott av olika slag. Se till att ha väskan packad, är rubriken på den artikeln.

Triathlon på Tjörn i augusti är målet för Anna Johansson och pappa Göran. Tillsammans ska de simma, cykla och springa. Anna, snart 23 år, är blind och rullstolsburen men tycker om att tävla med sin pappa. Mikael Nyberg har intervjuat dem på idrottssidorna.

Föräldrakraft nr 2 innehåller även debattsidor, expertråd om assistans, nyheter samt krönikor av Sören Olsson och Linda Forshaw.

Nästa utgåva, nr 3, utkommer den 20 maj 2011 och kommer att ha följande teman:
* Kärlek och relationer.
* Kommunikation.
* Särskolan.
* Guide till politikerveckan i Almedalen.