Allergifri mat minskade adhd

Ändrad kost kan minska problemen med adhd, enligt en studie som publiceras i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet.

En noga övervakad diet är ett värdefullt verktyg för att bedöma om vissa livsmedel kan medföra ADHD, skriver forskarna bakom studien.

Artikeln väcker uppmärksamhet eftersom frågan är kontroversiell. Förespråkare av alternativ medicin har länge hävda att kosten har betydelse, men utan stöd från etablerade experter.

Artikeln i The Lancet handlar om en studie av 100 barn i åldern 4-8 år och med diagnosen adhd. Forskarna ville undersöka om det kunde finnas någon koppling till överkänslighet mot mat.

Barnen delades upp i två lika stora grupper. Den ena gruppen fick äta som vanligt medan den andra gruppen barn endast fick mat som är känd för att inte skapa allergi eller överkänslighet.

Resultatet blev att 64 procent av barnen med specialkost fick minskade problem med adhd. När de återgick till att äta som vanligt ökade problemen igen.

Forskarna är försiktiga med slutsatserna och varnar för att man ska testa kostbyte på egen hand. Andra experter är också skeptiska. Till Svenska Dagbladet säger överläkare Björn Kadesjö, expert på adhd, att det krävs ”mycket större kunskaper innan vi kan starta en så omfattande förändring”.