Allt fler förlorar sin kontaktperson, varnar FUB

Många personer med utvecklingsstörning förlorar sina kontaktpersoner, enligt Riksförbundet FUB.
– Vi har tydliga signaler från lokalföreningar om att våra medlemmar blir fråntagna sina kontaktpersoner på mycket svävande grunder, skriver Anna-Lena Krook och Anders Peterson i en debattartikel på Dagens Samhälles webbsajt.

Kontaktperson är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. I praktiken innebär det ofta en kompis som inte är personal, förälder eller nära anhörig.

Kontaktpersonen kan följa med på bad, dans eller helt enkelt bara gå ut och fika.

– Det är en person som ger dig möjligheten att leva som andra i motsvarande ålder och för att öka den sociala samvaron. Att som person med utvecklingsstörning bli fråntagen sin kompis är ett ingrepp som inte är acceptabelt i ett land som godkänt konventionerna om mänskliga rättigheter, heter det i debattartikeln.

Både FUB (Föreningen för barn unga och vuxna med utvecklingsstörning) och Klippan (en sektion av FUB) har reagerat med stor oro på rapporterna om indragna kontaktpersoner.

– Det saknas kunskap i de beslut som nu tas runt om i landet och det är enskilda personer som drabbas. Enligt forskning så är det ett faktum att personer som bor i gruppbostäder ofta upplever sig mer ensamma än personer med personlig assistans, skriver Anna-Lena Krook, ordförande Riksförbundet FUB, och Anders Peterson, Ordförande Riksklippan.