Nyheter

Allt fler förlorar sin kontaktperson, varnar FUB

Denna artikel handlar om

 

Många personer med utvecklingsstörning förlorar sina kontaktpersoner, enligt Riksförbundet FUB. – Vi har tydliga signaler om att våra medlemmar blir fråntagna sina kontaktpersoner på mycket svävande grunder, skriver Anna-Lena Krook och Anders Peterson.

Många personer med utvecklingsstörning förlorar sina kontaktpersoner, enligt Riksförbundet FUB.
– Vi har tydliga signaler från lokalföreningar om att våra medlemmar blir fråntagna sina kontaktpersoner på mycket svävande grunder, skriver Anna-Lena Krook och Anders Peterson i en debattartikel på Dagens Samhälles webbsajt.

Kontaktperson är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. I praktiken innebär det ofta en kompis som inte är personal, förälder eller nära anhörig.

Kontaktpersonen kan följa med på bad, dans eller helt enkelt bara gå ut och fika.

– Det är en person som ger dig möjligheten att leva som andra i motsvarande ålder och för att öka den sociala samvaron. Att som person med utvecklingsstörning bli fråntagen sin kompis är ett ingrepp som inte är acceptabelt i ett land som godkänt konventionerna om mänskliga rättigheter, heter det i debattartikeln.

Både FUB (Föreningen för barn unga och vuxna med utvecklingsstörning) och Klippan (en sektion av FUB) har reagerat med stor oro på rapporterna om indragna kontaktpersoner.

– Det saknas kunskap i de beslut som nu tas runt om i landet och det är enskilda personer som drabbas. Enligt forskning så är det ett faktum att personer som bor i gruppbostäder ofta upplever sig mer ensamma än personer med personlig assistans, skriver Anna-Lena Krook, ordförande Riksförbundet FUB, och Anders Peterson, Ordförande Riksklippan.

 

Annons
Annons för Humana
Annons
Annons för HEA Medical
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för CJ Advokatbyrå
Annons
Annons för Move & Walk
Annons
Annons för Särnmark
Annons
Annons för Tobii Dynavox
Annons
Annons för JAG
Annons
Annons för Primass
Annons
Annons för Tidvis
Partnerinformation från NKA
Att vara anhörig
Nya webbinarier om anhörigfrågor
NKA-podden tipsar om stöd och strategier
Samtalsgrupp – nytt kostnadsfritt stöd
Fler tips på NKA:s egen temasida