Allt fler kritiserar vaccin-prioriteringen

Kritiken växer. Även arbetsgivarorganisationerna KFO och Famna ifrågasätter planen för vaccination mot covid-19. Samtidigt uttalar STIL att prioriteringen kan få katastrofala följder.

KFO och Famna kräver bland annat att personliga assistenter och LSS-personal ska prioriteras lika högt som de som ingår i den grupp som Folkhälsomyndigheten beskriver som ”personal som möter särskilt sårbara personer inom övrig omsorg”.

Personer med LSS bör prioriteras

– Vi anser också att personer som har personlig assistans eller andra LSS-insatser bör ges prioritet till vaccin, eftersom eventuell sjukdom hos dessa försvårar möjligheterna att ge dem den service som de kontinuerligt behöver, säger Henrik Petrén, KFO.

I en skrivelse till Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner begär KFO och Famna att prioriteringen förtydligas.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att personliga assistenter och assistansberättigade tidigt ska få tillgång till vaccin, säger Henrik Petrén.

”Mycket upprörande”

Även assistanskooperativet STIL har under eftermiddagen uttalat skarp kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Vi är många som invaggats i tron att all personer inom all LSS-verksamhet – däribland personlig assistans – ska tillhöra en av de första grupperna. Men vi finns inte med någonstans på listan över de som ska vaccineras först, säger Jessica Smaaland, politisk sekreterare på assistanskooperativet STIL.

– Det är mycket upprörande. Många personer med personlig assistans är särskilt utsatta när det gäller covid-19. Våra assistenter är mycket nära oss under en lång tid varje dag, ibland dygnet runt. Vi får oftast assistans med sådant som kräver att assistenten är precis tätt intill. Vi har heller ingen möjlighet att begränsa den sociala kontakten även om vi hade velat.

–  Det är absurt att anhöriga till personer med hemtjänst verkar vara högre prioriterade än vad vi är, säger Jessica Smaaland, som säger sig befara katastrofala följder om det inte snabbt kommer ett klargörande.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *