Assistans för barn rena lotteriet – vartannat beslut var fel

Assistans för barn kan vara rena lotteriet, att döma av en ny rapport.
Humana rapporterar om fortsatt stora brister i rättssäkerhet och integritet när behovet av personlig assistans prövas.
Osäkerheten är extra stor när det gäller assistans för barn. Nästan hälften av överklagandena, där Humana varit ombud, har lett till ändring.

LÄS ÄVEN: Så blir personlig assistans för barn med föräldraavdraget 2023

Humanas juridiska årsbok, som utkommer i dagarna, ger en skrämmande bild av otrygghet för personer som behöver assistans.
Det är ofta barn med funktionsnedsättningar och deras familjer som kommer i kläm.

77 domar som gäller assistans för barn har granskats av Humana i den nya årsboken. I nästan hälften av fallen ändrade domstolen besluten.

– När föräldrar söker personlig assistans för barn får de många gånger avslag med argumentet att hjälpbehovet ingår i ett normalt föräldraansvar. Men ingen har gjort någon utredning kring vad som är ett normalt föräldraansvar, säger Christian Källström, chefsjurist på Humana.

Besluten har ändrats i 49 procent av de granskade domarna. Situationen var ungefär densamma för ett år sedan, enligt den rapport som Humana släppte då. Det är alltså uppenbart att många beslut är felaktiga och att rättsäkerheten därför är mycket bristfällig.

Den nya juridiska årsboken varnar även för att assistansutredningar blir allt mer integritetskränkande.

– När assistansen väl beviljas så ges endast rätt till korta punktinsatser. Till exempel är det vanligt att den enskilde inte får hjälp med ett helt toalettbesök, utan ges endast tid för hjälp med att knäppa upp och knäppa igen gylfen, säger Christian Källström.

LÄS ÄVEN: Jättelyft för personlig assistans i januari 2023