Avslag till varje pris

Avslag till varje pris. Det är rubriken på söndagskvällens avsnitt av Kalla fakta i TV4. Det handlar om personlig assistans och andra stöd till personer med funktionsnedsättningar.

– Vi har trott på ett solidariskt samhälle där man tar hand om dem som behöver det, det är borta, säger Sara Gustin i programmets trailer.

Sara är mamma till Jack som har svår funktionsnedsättning. De har tidigare medverkat i reportage i Föräldrakraft – klicka här för att läsa reportaget.

Av förhandsmaterialet om TV-programmet framgår att en reporter har besökt en utbildning av LSS-handläggare med dold kamera.

En konsult från från företaget Kommunlex ger kommunala handläggare råd om hur de kan argumentera för att avslå stöd till svårt funktionsnedsatta.

Konsulten raljerar över att brukaren inte behöver duscha med så mycket tvål. ”Vi tänker inte hälla på mer schampoo här”, säger konsulten medan publiken skrattar.

Agerandet kommenteras av funktionshinderforskaren Barbro Lewin.

– Detta är fullständigt förskräckligt. Riksdagen har i full enighet beslutat om att vi ska ha personlig assistans med inriktning på självbestämmande för den enskilde. Det är väldigt obehagligt att jurister kraftigt driver på i motsatt riktning, säger Barbro Lewin till Kalla fakta.

I förhandsklippet från söndagens program uppges att Jonas Reinholdsson,vd på Kommunlex och utpekad som den konsult som raljerar med stödbehov, har avböjt att kommentera.