Bad med delfiner och nya hjälpmedel lockar till Leva & Fungera

I senaste numret av Föräldrakraft finns många tips för besökare på Leva & Fungera i Göteborg den 16-18 april 2013. Här är några förhandstittar på vad som visas på Nordens största hjälpmedelsmässa!

Sol, bad och terapi med delfiner

Att simma med delfiner på den lilla ön Curaçao utanför Venezuela låter som en dröm, men är fullt möjligt tack vare Curaçao Dolphin Therapy Center. På Leva & Fungera kan man stifta bekantskap med denna verksamhet genom ett besök i Curaçao Delphin Therapy Center och ABC Islands monter.

Enligt arrangören är terapi med delfiner värdefullt på många sätt för personer som har exempelvis cp-skada, downs syndrom, autism, adhd, neurologiska skador, utbrändhet och många andra diagnoser. På delfincentrumet finns specialister inom flera områden för att erbjuda en bra träning. En av terapeuterna kommer att medverka på Leva & Fungera med en föreläsning och för att svara på frågor.

Företaget som anordnar resorna har en webbplats på abcislands.se. En annan webbplats om delfinterapi är curacaodolphintherapy.com

Scootrar i ny design

Foto

Eloped visar upp helt nya scootrar på Leva & Fungera. De nya modellerna heter Eloped 3 och Quattro.

– Designen är den viktigaste nyheten, säger Ingvar Andersson på Eloped som hoppas kunna sticka ut lite mot marknadens övriga modeller.

– Våra modeller är inte med i landstingens upphandlingar så vi vänder oss främst till de som vill köpa sin egen scooter.

www.eloped.se

För ambulanstransport

Foto

C-max U2 Ambulance har utvecklats för att underlätta arbetet för ambulanspersonal vid transport av patienter som inte själva kan gå upp och ned för trappor. Modellen är hopfällbar och kan användas även i svängda trappor.

www.micrologistic.se

Fritt fram för rullstolar i golvsänkt bil

En bil som är golvsänkt hela vägen fram till förar- och passagerarplatsen visas av Bilanpassning i Staffanstorp. Modellen ifråga är VW Caddy Maxi Duo och den gör det alltså möjligt att köra in i bilen med rullstol och placera dig som förare eller passagerare.

www.bilanpassning.com

Foto

Robothandske som ger dig bättre grepp

En handske som bygger på robotteknologi visas av Bioservo, det svenska företag som utvecklat den greppförstärkande handsken SEM Glove.

– Vi har stor efterfrågan och har nu anställt två säljare, som tidigare jobbat i hjälpmedelsbranschen och nu kommer att hjälpa oss att nå ännu fler behövande, berättar Tomas Ward, vd för Bioservo.

Fem procent av befolkningen beräknas lida av svagt handgrepp på grund av skador eller sjukdomar.

www.bioservo.com

Foto

SDM 7 är en elektrisk trappklättrare som kan monteras på de flesta rullstolar. Brukaren kan sitta kvar i rullstolen under förflyttningen upp och ner för trappor. Produkten demonstreras av Micrologistic.

www.micrologistic.se

Foto

Max-e är ett elektriskt drivaggregat som enkelt monteras på många olika rullstolsmodeller. Produkten som visas av Micrologistic har två motorer som styrs med en programmerbar manöverbox.

www.micrologistic.se

Dynor som avlastar och stabiliserar

Foto

Sitt bekvämt när du jobbar, äter eller tittar på TV. Stabilo är en serie formbara dynor för många olika aktiviteter och lanseras av Hea Medical.

Dynorna är designade att tryckavlasta och stabilisera i både sittande och liggande ställning. De är flexibla och kan när som helst omformas vilket ger möjlighet till variation.
Dynorna är fyllda med små, små kulor. Med en handpump eller elektrisk pump sugs luften ur dynan vilket skapar ett vakuum som fixerar kulorna mot varandra. Finessen i det momentet är att du skapar ett avtryck av kroppen som sedan kan finjusteras för hand.

I Stabilosortimentet finns sitt-, rygg-, armstödsdynor och madrass för att positionera och stabilisera, förebygga trycksår, mildra följder av att bli i samma position eller helt enkelt för ökad bekvämlighet genom variation.

Ladda tryggt

Foto

Elektriska rullstolar behöver laddning som är effektiv och säker. Från Defa kommer nu MobilityCharger som uppges vara både intelligent och trygg.

– Det har lagts stor vikt på att strömförbrukningen ska vara låg men samtidigt ge batterierna bästa möjliga laddning från elnätet, både vid daglig laddning och vid långtidsladdning. Oavsett om det används stora eller små batterier i rullstolen kommer laddaren se till att det är fulladdade batterier efter en god natts sömn, säger Ingrid Thorsland på Defa.

www.defa.com

Det finns ingen gräns

Foto

Järnmannen från Hagfors, Anders Olsson, hjälper Invacare att visa möjligheterna med hjälpmedel. Vid två tillfällen föreläser idrottsstjärnan på temat ”Det finns ingen gräns”.

Samtidigt har Invacare en rad nya produkter och en speciell aktivitetsyta för bland annat cyklar och sportrullstolar.
Bland produktnyheterna finns sängen SB755 och rollatorn Dolomite Jazz 610.

www.invacare.se

Hjälpmotorer för de flesta rullstolar

Foto

Hjälpmotorer och andra tillbehör till manuella rullstolar visas upp av företaget Decon Wheel.

– I vårt sortiment finns rullstolshjul och drivringar efter olika behov och användning. Vi har också enkla smidiga hjälpmotorer som passar till de flesta rullstolar som gör dagen enklare och bekvämare för både användare och vårdare, säger Walter Kranendonk på Decon.

www.decon.se

Genny – den mångsidiga rullstolen

Foto

Genny Mobility visar upp tuffa Genny 2. Och det blir möjligt att själv testa Gennys speciella förmåga att balansera själv.

– Det finns ingen motordriven eller vanlig rullstol idag som är så mångsidig som en Genny. Med lätthet kan man förflytta sig både inom- och utomhus, säger Björn Öhman som dessutom menar att Genny är över­lägsen att manövrera i trånga utrymmen som exempelvis hissar.

– Genny har en helt ny filosofi. Tack vare sin förmåga att balansera själv kan föraren sitta bekvämt och vara en del av världen runt om sig istället för att behöva fundera på alla hinder och problem som man kan råka ut för, menar Björn Öhman.

www.gennymobility.se

Rollator eller rullstol? Både och!

Foto

Hjälpmedelsteknik Sverige satsar på snygg design på allt från käppar och rollatorer till elektriska skinnfåtöljer och scootrar.
Bland nyheterna finns Rollz, en kombinerad rollator och rullstol, samt nya dansktillverkade käppen Omhu.

www.hjalpmedelsteknik.se

Specialsitsar med scanner

Otto Bock visar hur företaget producerar individuella specialsitsar med modern teknik.

– Med vår scanner är det enkelt att få fram individuella mått till en helt egen formgjuten sits som underlättar sittande men även stabiliserar, tryckavlastar och förhindrar uppkomst av felställningar eller trycksår, berättar Catrin Spens.

www.ottobock.se

Huvudstöd på ett helt nytt sätt

Foto

Jump & Joy AB har en helt ny produkt; Headpod, som utvecklats av en läkare i Spanien. Med ett band som fästs i huvudstödet hjälper den till att hålla huvudet uppe på användaren så att han eller hon kan vrida fritt på huvudet åt alla håll.

– Den funktionen är den enda i sitt slag i hela Sverige, säger Ylva Dalén på Jump & Joy.

Samtidigt som Headpod ger ett upprätt positioneringsstöd för användaren så tränas även nackmuskulaturen för att hålla huvudet i linje vertikalt med bålen och ryggraden.

Headpod finns att testa i Jump & Joy AB:s monter på Leva & Fungera.

jumpandjoysweden.com

Ta dig fram i snö, sand eller skog

Foto

Det blir allt enklare att komma ut i naturen, bara man har tillgång till de senaste hjälpmedlen. Här är ytterligare en innovation för off-road-upplevelser.

ScoutCrawler är en spännande nyhet från Otto Bock. Den ser ut som en bandvagn men är avsedd att köra upp rullstolen på, för att därefter manövreras i riktigt svårframkomlig terräng med snö, sand eller skog.

– Ett smidigt fordon som gör det möjligt för både barn och vuxna att följa med familjen eller vänner på olika aktiviteter tex promenera på stranden, vara med i pulkabacken eller i hagen. Dessutom kan den köras in i bagageutrymmet på en större bil, säger Catrin Spens på Otto Bock.

www.ottobock.se

Modern design

Foto

Crocodile 3 och Caribou är de exotiska namnen på två nyheter som Etac presenterar på mässan.

Caribou (bilden ovan) beskrivs som en modern tippbräda som utformats för att brukaren lätt ska kunna röra armarna. Den har kurvat underrede som är högt nog för att komma under med en lyft. Liggytan är extra mjuk. Den finns i flera olika storlekar och kan köpas med eller utan el.

Nya Crocodile 3 har fått en modern design men är samtidigt stabil och stadig och klarar brukarvikt på upp till 80 kg. Ett nytt låshandtag gör det enklare att fälla ihop för transport.

Bältet som gör träning och förflyttning enklare

För ett par år sedan startade de två sjukgymnasterna Gunlög Jonsson och Elisabeth Gustafson ett företag. Och nu  lanserar de produkten Multibelt på Leva & Fungera.

– Vi arbetade med förflyttningsutbildningar inom kommun och landsting och såg ett problem. Det fanns inte något bra bälte som sitter kvar på kroppen vid förflyttningar. De bälten som fanns gled upp då man skulle förflytta en patient eller gåträna. Så vi utvecklade Multibelt, berättar Gunlög Jonsson.

Multibelt har hittills främst marknadsförts i Stockholms­området men nu hoppas uppfinnarna att alla som behöver extra stöd vid förflyttningar och gångträning ska få möjlighet att få Multibelt förskrivet.

www.multibelt.se