”Besinningslösa försämringar” som bara regeringen kan stoppa

Tiotusentals människor kommer att påverkas om domen får genomslag, säger Lars Ohly. Foto: Linnea Bengtsson.

Tiotusentals människor kommer att påverkas om domen får genomslag, säger Lars Ohly. Foto: Linnea Bengtsson.

Tiotusentals kan drabbas av nya assistansdomen, säger Lars Ohly, Funktionsrätt Sverige.

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Egen assisans

– I praktiken kommer detta att innebära att det inte längre finns någon personlig assistans att tala om, säger Lars Ohly, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Organisationen kräver nu att regeringen utfärdar ett nödstopp ”i de besinningslösa försämringarna av personlig assistans”.

Bakgrunden är att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler förra veckan larmade regeringen om att en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen leder till stora neddragningar av assistans.

– Det är märkligt att regeringen inte går ut offentligt och kommenterar detta, säger Lars Ohly.

– Tiotusentals människor kommer att påverkas om domen får genomslag. De förtjänar att få veta hur regeringen tänker agera för lösa detta tillsammans med det redan akuta läget.

– Försäkringskassans brev visar med all önskvärd tydlighet att hela reformen nu är hotad, säger Lars Ohly. Domen i Högsta förvaltningsdomstolen innebär att Försäkringskassan kraftigt kommer att begränsa rätten till assistans för personliga behov. Detta kommet att få stora konsekvenser för den enskilde.

Foto
– Regeringen måste ta bladet från minnen och tala direkt med de personer som drabbas, säger Lars Ohly. Foto: Linnea Bengtsson.

Redan nu – innan den nya domen har fått genomslag – har det blivit mycket svårt att få personlig assistans beviljad. Endast 14 procent av de som söker assistans idag får sin ansökan beviljad, enligt Funktionsrätt Sveriger. Bara i år har mer än 1000 personer förlorat sin assistans.

– Den enda instans som kan dra i nödbromsen, som kan göra något åt det akuta läget är regeringen. Funktionsrätt Sverige kräver nu att regeringen agerar, att de tar bladet från munnen och talar direkt till de personer som påverkas av de nuvarande och kommande neddragningarna i den personliga assistansen, säger Lars Ohly.

Publicerad:
2017-10-30

Av: Redaktionen

Nyckelord:
Ann-Marie Begler, Funktionsrätt Sverige, Försäkringskassan, LSS, Lars Ohly, assistans


ANNONS

Annons för Egen assisans

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för durewall.se

2 reaktioner på ””Besinningslösa försämringar” som bara regeringen kan stoppa”

  1. Vilken dom pratar ni om?
    Undrar vilken dom ni syftar på? Är det prövningen i Högsta Förvaltningsdomstolen gällande om sondmatning är ett grundläggande behov eller ej? Får väl förhoppningsvis motsatt resultat om Högsta Förvaltningsdomstolen dömer enligt Kammarrätten och Förvaltningsrätten att sondmatning ÄR ett grundläggande behov. I så fall blir väl det prejudicerande och fler kan väl få personlig assistans,eller?

  2. Ann-christianna Munoz

    Alla människor har lika värde
    Man ställer utsatta människor mot varandra. Här finns dom som har varit med och byggt upp landet, men det verkar som dom som behöver samhällets hjälp idag inte räknas. Hoppas det blir en stor förändring i samhället efter valet nästa år.

Kommentarer är stängda.