”Besinningslösa försämringar” som bara regeringen kan stoppa

– I praktiken kommer detta att innebära att det inte längre finns någon personlig assistans att tala om, säger Lars Ohly, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Organisationen kräver nu att regeringen utfärdar ett nödstopp ”i de besinningslösa försämringarna av personlig assistans”.

Bakgrunden är att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler förra veckan larmade regeringen om att en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen leder till stora neddragningar av assistans.

– Det är märkligt att regeringen inte går ut offentligt och kommenterar detta, säger Lars Ohly.

– Tiotusentals människor kommer att påverkas om domen får genomslag. De förtjänar att få veta hur regeringen tänker agera för lösa detta tillsammans med det redan akuta läget.

– Försäkringskassans brev visar med all önskvärd tydlighet att hela reformen nu är hotad, säger Lars Ohly. Domen i Högsta förvaltningsdomstolen innebär att Försäkringskassan kraftigt kommer att begränsa rätten till assistans för personliga behov. Detta kommet att få stora konsekvenser för den enskilde.

Foto
– Regeringen måste ta bladet från minnen och tala direkt med de personer som drabbas, säger Lars Ohly. Foto: Linnea Bengtsson.

Redan nu – innan den nya domen har fått genomslag – har det blivit mycket svårt att få personlig assistans beviljad. Endast 14 procent av de som söker assistans idag får sin ansökan beviljad, enligt Funktionsrätt Sveriger. Bara i år har mer än 1000 personer förlorat sin assistans.

– Den enda instans som kan dra i nödbromsen, som kan göra något åt det akuta läget är regeringen. Funktionsrätt Sverige kräver nu att regeringen agerar, att de tar bladet från munnen och talar direkt till de personer som påverkas av de nuvarande och kommande neddragningarna i den personliga assistansen, säger Lars Ohly.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *