Böcker att känna igen sig i – 21 värdefulla tips

Bilderböcker för barn

Pia Sandlin på Habiliteringen & Hälsa i Stockholm tipsar om bilderböcker för barn.

Ahlbom Jens,  Jonatan på Måsberget, 2008
En symbolisk saga om människor utan vingar som har publicerats på flera språk och hjälpt till att förändra attityden gentemot barn med funktionsnedsättningar i många länder.

Kullberg Tove, Tove va-va, 2007
Toves mamma och pappa brukar kalla henne för Tove Va-va, eftersom hon nästan aldrig lyssnar och alltid säger: Va? Men det är stor skillnad på att lyssna dåligt och att höra dåligt!

Stark Ulf,  Pojken, flickan och muren, 2011
Syskonen Adham och Sulafa bor på fel sida av muren. Varje morgon hoppas de att den ska vara försvunnen. En poetisk berättelse om Adhams uppfinningsrikedom och Sulafas dikter.

Bergström, Gunilla, Stora boken om Bill & Bolla: han så klok och hon en stolla, 2007
Bill får en lillasyster. Bolla växer för var dag, men inte till förståndet. Hon blir på sitt eget vis och inte lik någon annan. Berättelsen handlar om Gunilla Bergströms egna barn Pål och Boel.

Polleryd Kicki, Rut och Randi,  2006
Tvillingarna Rut och Randi går i första klass. Rut är alltid snabb och kommer ofta först. Randi är långsam och blir för det mesta sist. Tur att Fröken Fräken och Magnus Magister kan hjälpa till när vissa saker blir krångliga.

Rey Margret, Pricken, 1995
Det var en gång nio små kaniner. Åtta av dem såg ut som alla andra i familjen, men den nionde var alldeles olik! Tänk om morfar inte kunde tycka om honom? Men när Pricken ger sig ut i världen upptäcker han att det finns fler som är olika!

Lidbeck Petter, En dag i prin­sessan Victorias liv, 2004
Victoria, familjens prinsessa, berättar om en helt vanlig dag i sitt liv. Dagen då hon letade rätt på sin mammas borttappade förstånd. En berättelse om en flicka med Downs syndrom.

Tourville Amanda Doering, My friend has autism, 2010
Min vän Zack har en funktionsnedsättning som heter autism. Men det gör det samma. Vi pratar om flygplan, bygger modeller och gillar att vara tillsammans.

Moore-Mallinos Jennifer, My Friend Has Down Synd­rome, 2008
En berättelse om två barn som träffas på ett sommarläger och vänskapen som uppstår mellan dem. Ett av barnen har Downs syndrom. Båda upptäcker att alla är bra på något.

Elder Jennifer, Autistic planet, 2007
”Autistic planet” är en magisk värld där alla tåg kommer i tid och där alla barn drömmer om att vinna schack-världsmästerskapet. Kom med på en resa till denna alternativa verklighet där det är normalt att vara annorlunda.

 

Fler barn- och ungdomsböcker

Gunilla Linn Persson, Märtas saga, 2008
Finurligt och frimodigt utforskar Märta livet. I boken blir det många bus med vännerna katten Herr Persson och dockorna Bill och Elwin. Att förstå och bli förstådd är en resa för oss alla med olika förutsättningar.

Mark Haddon, Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, 2004
Om en pojke med Aspergers syndrom. Han kan alla världens länder och deras huvudstäder utantill. Men han förstår sig inte på människor.

Mia Molin och Magne Medhus, Martes bok, 2009
Marte är en flicka på åtta år. Hon och hennes klasskompis Johanna och Martes äldre kusin Frida planerar en resa som de ska göra under sommarlovet. Marte – som har diagnosen autism – vill egentligen inte åka.

Aksel Selmer, Vår lilla syster, 2000
Att älska en syster som mest ställer till besvär både för sig själv och andra, genomsyrar hela boken. En morgon när syskonen för första gången är ensamma hemma så kan de inte hitta Linda någonstans.

Annette Skåhlberg, Jag älskar dig så mitt hjärta brister, 2009
Selma älskar Hugo. Hugo är det vackraste som Selma vet. De ska vara med varandra för alltid i hela livet. Men varför vill Selmas mamma och pappa att Selma slutar leka med Hugo?

Per Nilsson, Inte som alla andra,  1999
Davids klasskompis Oskar är lite speciell. En dag berättar fröken att Oskar har nåt som heter Aspergers syndrom. David undrar om inte han också har något sånt där syndrom, eftersom han också känner sig annorlunda.

Kathy Hoppman, Mysteriet med den blå flaskan – ett Asper­geräventyr, 2004
Ben har det inte så lätt. Det är ofta struligt i skolan, och ibland hemma med en pappa som inte heller förstår. Det är tur att farmor och Andy finns!

Kathy Hoppman, Möss och utomjordingar: ett Asperger­äventyr, 2005
När vännerna Ben och Andy upptäcker att ett rymdskepp kraschlandat i trädgården, tror de först inte sina ögon.Rymdvarel­sen som kommer ut ur skeppet kallar de Zack.

Camilla Lagerqvist, Det brinner i mitt huvud, 2009
Daniel är 15 år och går i nian. Han trivs inte, vare sig i skolan eller med sig själv. Efter år av bråk och slagsmål ska Daniel nu utredas för adhd. Samtidigt lär han känna Emma.

Rønhovde Lisbeth Iglum, Tio tankar i huvet, men ingenting på papperet, 2009
En bok om adhd skriven för ungdomar. På ett enkelt sätt, tar boken upp frågor runt olika områden där adhd kan ställa till problem.

Strutsens vingar – en ungdoms­antologi från Statens institut för särskilt utvecklingsstöd 2003.
Ungdomar skriver om hur det är att vara ung och leva med en funktionsnedsättning.

Tomas Dömstedt, Kärlek på dagcenter, 2001
Lena och Lasse är kära. De arbetar på samma dagcenter. Lena och Lasse låser in sig på toaletten för att få vara tillsammans. Då blir det ett himla liv!