Då är Leva & Fungera igång!

Då är Leva & Fungera igång! Klockan 9 på tisdagsmorgen slog portarna upp för största mässan om tillgänglighet. Direkt vid entrén möttes besökarna av elever från Riksgymnasiet som delade ut mässkassar som innehöll Föräldrakrafts tjocka mässtidning.

Föräldrakrafts Pernilla Kipping tog tempen på mässan genom att prata med en rad besökare och utställare – här bjuder vi på ett smakprov.

Foto

Familjen Steenari-Karlsson besöker Leva & Fungera för andra gången. När de var här för två år sedan var sonen Loui bara 1,5 år gammal och allt var nytt. Idag har de förberett sig och ser fram emot att se och prova nya hjälpmedel, som kan göra Loui´s vardag enklare och roligare. Att ta tid på sig på mässan, är familjens tips till andra föräldrar som är här för första gången.

– Man ska gärna vara här mer än en dag, det finns så mycket bra, säger Loui´s mamma. Så att läsa på och sålla ut vilka utställare man verkligen vill besöka och börja med dem, det är mitt tips.

Foto
Cyklar och kuddar uppskattades av Linda Berisha.

Skönt avslappnad i en sittpuff sitter Linda Berisha, 16 år, som pluggar Hälsa, vård och omsorg på Uddevalla gymnasieskola.

Linda är här med sin klass och tycker att Leva & Fungera är en bra mässa. Störst intryck hittills har de eldrivna cyklarna från Van Raam gjort.

– Det var jättekul att testa, säger Linda glatt.

Foto
Rullstolsrugby.

”Missa inte aktivitetsytan och rullstolstugby”

Stefan Jansson, från Parasport Sverige, jobbar med idrottsutveckling och nyrekrytering till paraidrotten.

– Leva och Fungera är det perfekta stället att sprida kunskap och knyta nya kontakter, säger Stefan.

Foto
Stefan Jansson.

På frågan om hans bästa tips till mässbesökaren svarar Stefan:

– Att komma till aktivitetsytan och testa rullstols-rugby. Det får man inte missa.

Foto
Linnea Udehn visar nyheter från Språkbussen.

Nya hjälpmedel för att prata om känslor

Utställaren Språkbussen vill med sitt pedagogiska material synliggöra teckenkommunikation och göra den lättillgänglig.

Med fyra olika teckenplanscher, bundna till olika vardagliga situationer i skolan/förskolan uppmuntras såväl barn som pedagoger att använda tecken. Planscherna är utformade för samling, hallen, matplasten och tvättrummet.

– Planscherna är en bra ”kom-i-gång-hjälp” för de som är nybörjare på tecken, säger Linnea Udehn från Språkbussen.

Mina känslor samt apparna Puffarna är nya material, med syftet att underlätta för barn i behov av tecken att prata om känslor. Materialet är också tänkt att användas för att diskutera och träna beteenden i olika sociala miljöer.

”Perfekt tillfälle att presentera oss”

I monter B01:30 finns TeamOlmed som är på plats för att lansera sitt nya mobila team. Teamet består av tre erfarna ortopedingenjörer specialiserade på sittande och positionering.
– Eftersom vi startade teamet för bara ett halvår sedan är Leva & Fungera ett perfekt tillfälle för oss att presentera vårt nystartade team, säger Andreas Ingemarsson.

Andreas Ingemarsson, Team Olmed. Foto: Linnea Bengtsson.
Andreas Ingemarsson, Team Olmed. Foto: Linnea Bengtsson.

Med sitt mobila team vill Team Olmed erbjuda specialistkompetens inom sittande och positionering i hela landet.
– Vi ser fram emot att möta brukare och hoppas på att knyta kontakter med hjälpmedels-konsultenter, framför allt från regioner utöver de 25 orter Team Olmed finns på idag, fortsätter Andreas Ingemarsson.

Uppfinnaren hoppas möta nya kunder

I monter B02:59 är det hopp och lek. Som sjukgymnast inom habiliteringen och med specialpedagogisk utbildning skapade Ylva Dahlén på Jump & Joy ett sätt att ge barn med stora motoriska funktionshinder möjlighet att uppleva rörelseglädje på egen hand.

– Barn vill hoppa, de har det i sig, säger Ylva som utvecklat de två produkterna Hoppolek och Movego.

Allt startade med att Ylva Dahlén var bekymrad över den ökade risk för spontana skelettfrakturer som ett motoriskt funktionshinder kan medföra. Det, i kombination med en önskan att ge barnen möjlighet till egenstyrd lek och rörelse, fick Ylva att satsa på idén.

Foto

– Idag finns mina uppfinningar på flera skolor, boenden och dagliga verksamheter. Med tanke på de medicinska vinsterna, som att stärka skelettet och ge andningsgymnastik, trodde jag att landstingen skulle bli min stora kund men det är kommunerna som nappat. Jag hoppas möta fler blivande kunder här på Leva & Fungera, säger Ylva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *