De ger bort pengarna som skulle gått till höjd hab-ersättning

Fyra kommuner ”ger bort” miljontals kronor som skulle använts som hab-ersättning till medarbetare på dagliga verksamheter.
Sveriges Radios Klartext avslöjar idag att flera kommuner har struntat i att höja hab-ersättningen. Därför måste de betala tillbaka pengarna till staten.

– Jag blir förbannad helt enkelt. Det är våra pengar, så då ska de inte tillbaka till staten, säger Anders Wieslander till Klartext.

Anders är en av de många deltagare på daglig verksamhet enligt LSS och som går miste om höjningen av hab-ersättningen (eller habiliteringsersättningen).

Harald Strand, ordförande för FUB, är mycket kritisk till alla de kommuner som struntat i att utnyttja det statliga stödet till hab-ersättningen.

Till Klartext säger han idag:
– Det är klart att jag blir arg. Kommunerna ger bort pengar som inte är deras. Det här är pengar som arbetstagare på daglig verksamhet verkligen behöver.

Dålig bortförklaring

En del kommuner försvarar sig med att man inte litar på att det statliga stödet till hab-ersättningen finns kvar i framtiden, och att man därför inte vågar höja ersättningen.

Men det är riktigt dålig bortförklaring anser Harald Strand:

– Man kan betala ut höjd habiliteringsersättning utan att ha några åtaganden för framtiden. Göra en extra utbetalning, en bonus för 2018, sedan behöver man inte diskutera 2019 och framåt.

Läs mer

”Var tredje kommun har inte sökt bidrag till hab-ersättning – nu krävs skärpning”

Fler artiklar om habiliteringsersättning.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *