Deras projekt ger fler unga hopp om bra boende

Visst finns det bra boende även för ungdomar med funktionsnedsättning.
Det budskapet vill Britt Nedestam och Lena Svensk, mammorna bakom boendekooperativet Duetten, sprida genom medverkan på mässan Leva & Fungera.

För ett par år sedan kunde deras söner, Erik och Hampus, flytta in i det nybyggda och väl anpassade boendekooperativet Duetten i Härryda.
Då hade mammorna jobbat under 18 månaders tid med att skapa ett boende som skulle passa sönerna så bra som möjligt.

Det var ett unikt projekt, som också resulterade i en bok om Duetten. Två mammors personliga reflektioner inför och genom hela processen. Den presenterades på Bok & biblioteksmässan i Göteborg i höstas.

– Både hos föräldrar och personal är intresset mycket stort. Till och med en mamma i Norge hörde av sig för att göra något liknande där. Även politiker har köpt boken. Däremot vet jag ännu inte någon som påbörjat processen att starta ett kooperativ. Vi känner oss nöjda om vi kunnat inspirera andra att förbättra sin boendesituation, säger Britt Nedestam och Lena Svensk.

Boken om Duetten har synts inte bara på bokmässan utan även på Göteborgsregionens ”Mötesplats Funktionshinder” och på Västernorrlands boendekonferens. Boken kan beställas till vilken bokhandel som helst och finns på många bibliotek.

– Förra veckan, när jag stod i kassakön på Hemköp, kom det fram en mamma och sa att hon sträckläst Duettenboken. Hennes dotter är 18 år och det börjar bli aktuellt att fundera på olika boendealtrernativ, berättar Britt Nedestam.

En ny bok om boendekooperativ är på gång även från GIL.

– GIL kommer att ge ut en egen bok som är mer övergripande, lite mer en faktabok om vilka lagar och förordningar som styr verksamheten. De här båda böckerna kompletterar varandra, säger Britt Nedestam.

Duetten har inte bara handlat om att skapa ett väl anpassat boende, utan har även resulterat i andra aktiviteter.

– Vi har sökt en del fondbidrag och projektstöd för att utveckla vårt kooperativ. Förra året hade vi äppelbio i Mölnlycke kulturhus. Nu kommer vi att arrangera lördagsdans och även köra igång andra fritidsaktiviteter som möjlighet till sinnesupplevelser utomhus. Ett exempel är uthyrning av trehjuliga cyklar hos den lokala cykelhandlaren, berättar Britt Nedestam och Lena Svensk.