Nyheter

Det verkliga fusket härrör från dåligt ledarskap

Istället för att basunera ut ”fusk i assistansersättningen” ska cheferna i Försäkringskassan skämmas, skriver Harald Strand.
forsakringskassan fasad700 16 0

Problem hos Försäkringskassan får inte basuneras ut som ”fusk i assistansersättningen”, menar debattartikelns författare Harald Strand.

 

DEBATT. Det verkliga fusket i assistansersättningen är något som härrör från dåligt ledarskap i Försäkringskassan. Istället för att basunera ut ”fusk i assistansersättningen” ska cheferna i Försäkringskassan skämmas.

Det finns två fungerande strategier för att avsluta ett besvärligt samtal. Den ena är att du inte låtsas höra – negligera.

Den andra är att du pratar om något helt annat – avleda. Det är ett utmärkt sätt att använda med personer som har ett utåtagerande beteende. Då heter det ”lågaffektivt bemötande”.

Våra politiker är fullblodsproffs på detta, men av helt andra skäl. Även cheferna i Försäkringskassan har blivit duktiga på avledning, för att alltid återgå till att prata ”fusk i assistansersättningen” när de av något skäl angrips för egna tillkortakommande.

Det senaste exemplet är den stora bedrägerihärvan inom Försäkringskassan, där anställda och tidigare anställda svindlat myndigheten på först 35 miljoner och sedan troligen på ytterligare på ett antal miljoner. Sannolikt det enskilt största ”fusket” i assistansersättningen.

Som jag ser det, är det ett problem i Försäkringskassans egen organisation och inte, som det basuneras ut, ”fusk i assistansersättningen”. Problemet med interna bedrägerier måste lösas i Försäkringskassan och inte genom att jaga troligen helt oskyldiga brukare.

Överhuvudtaget är även det verkliga fusket i assistansersättningen något som härrör från dåligt ledarskap i Försäkringskassan. Det är personer anställda i Försäkringskassan som tar alla beslut om ersättningen och dess storlek. Om det blir fel ska man inte skylla på vare sig assistansbolag eller brukare.

Fusk förekommer, speciellt när ideologi får styra över kontroll och förnuft. Privatiseringar fungerar normalt rätt bra, och privata bolag behövs för att få politiskt beslutade verksamheter att fungera, men det kostar. Inget bolag ska tvingas att drivas utan vinst, den tanken är absurd. Men varningsklockorna måste ringa när rikskapitalbolag med vinstmaximering som affärsidé ger sig in i skola, vård och personlig assistans.

Det behövs en noggrann analys av till exempel assistansbolag innan de godkänns och det behövs en kontinuerlig, noggrann uppföljning.

Kompetensen hos de myndighetspersoner, som utför dessa kontroller, måste vara bättre än idag och minst lika bra som hos ledningen för det bolag de kontrollerar. Det ska inte vara försvarbart att skylla på att man blivit lurad. Istället för att basunera ut ”fusk i assistansersättningen” ska cheferna i Försäkringskassan skämmas.

Sluta jaga enskilda brukare och sluta att förtala en bra lag!

 

ANNONSER
 • Annons för STIL
 • Annons för Mini Crosser X
 • Etac Sulky R82 Cricket
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för JAG
 • Annons för HD Motion
 • Annons för Fremia
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för Särnmark
 • Annons för Unik Försäkring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *