Detta får du inte missa på Leva & Fungera

Föräldrakraft fortsätter att tipsa om nya hjälpmedel, föreläsningar och aktiviteter på Leva & Fungera som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 16-18 april 2013.

Även dessa tips är hämtade från Föräldrakraft nr 2, 2013 som är officiell mässtidning för Leva & Fungera.

Se elektrodress i praktisk användning

Det handlar om en svensk innovation som väcker skyhöga förhoppningar. Kiropraktorn Fredrik Lundqvist upptäckte att spasticitet kan dämpas om vissa punkter på kroppen stimuleras med elektroder som överför elektrisk ström. Många har redan använt hjälpmedlet.

Nu har produktionen av elektrodress från Inerventions kommit igång på allvar.
– Elektrodress är nu godkänt som medicinteknisk produkt och klart för leverans. Förskrivning av Elektrodress som hjälpmedel är på gång i några landsting, berättar Gunilla Granberg, marknadschef.

På Leva & Fungera kommer företaget att demonstrera hur man provar ut elektro­dressen och hur den används. På plats
finns även användare som visar hur dräkten fungerar i praktiken.

– Förskrivare kan för första gången prova att via programvaran ställa in vilka muskler som ska aktiveras i Elektrodress, säger Gunilla.

Inerventions planerar även utbildningar på olika platser i landet för sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

Dräkten består av tröja och byxa som är tvättbara. I plagget finns elektroder som stimulerar i utvalda muskler. Plagget styrs av en lös styrenhet, som placeras på magen. 

– Elektrodress är ett bra hjälpmedel för personer med spasticitet och felaktig muskelspänning till följd av exempelvis CP-skada, stroke, MS, Parkinsson eller andra neurologiska skador, säger Gunilla.

Eftersom passformen är viktig finns dräkten i 20 olika storlekar.

www.inerventions.se

 

Rullstolen som anpassar sig

Foto

Netti Dynamic är en helt ny rullstolslösning från Alu Rehab. Fördelen med den nya stolen är att den anpassar sig till användaren istället för att hämma användaren.

– Netti Dynamic är ett avancerat mobilitetssystem för användare som har stora kontraktioner och hög grad av spasticitet med stora påfrestningar både för brukarens kropp och rullstolen, säger Mathias Olsson.

– Vårt nya system låter rullstolen arbeta i samverkan med användarens rörelser.  Rullstolen är dynamisk och följer användarens benrörelser, ryggrörelser och huvudrörelser.

Systemet visas på Leva & Fungera i april där Alu Rehab även visar andra speciallösningar för sittande i rullstol.

– Vi kommer även att visa våra tandemcyklar, cyklar med stödhjul och trehjuliga cyklar, berättar Mathias Olsson.

www.alurehab.se

 

Kedjetäcket får sällskap av ny filt och väst

Foto

Kedjetäcket hjälper många motoriskt eller psykiskt oroliga personer att slappna av och komma till ro. Företaget Somna visar upp det uppskattade täcket på mässan, men har också helt nya produkter i samma serie, nämligen en filt och en kedjeväst.

Mer information finns på företagets webbplats på www.somna.eu

 

Rehabilitering på Teneriffa

Foto

Klimatvård, utlandsvård eller rehabilitering utomlands. Kalla det vad du vill, men ett rehabprogram på Vintersol på Teneriffa är något som många patienter ser fram emot.

– Året om har vi kvalificerad neurologisk rehabilitering för patienter med skador och sjukdomar som multipel skleros, Parkinson, stroke, postpolio, muskeldystrofier och liknande neurologiska diagnoser och reumatologisk rehabilitering för patienter med reumatiska sjukdomar, berättar David González Holter.

På Leva & Fungera kan du få veta mer om rehabprogrammen på Vintersol

www.vintersol.com

 

Känn musik i hela kroppen

Foto

– Vår nya musiksäng är en fantastisk upp­lev­else i ett sinnesrum, men även för hemmabruk, säger Eva Andersson, försäljningschef på Komikapp.

Musiksängen, som gör att man känner musik i hela kroppen, blir ett av dragplåstren i Komikapps monter på Leva & Fungera.

Bollvästen Myfit väntas också väcka intresse på mässan, liksom utlottningen av kramfåtöljen Sensit.

 

Innowalk nu i större version

Foto

Det uppskattade hjälpmedlet Innowalk lanseras på mässan i en ny, större version.

Med den nya medium-modellen kan man vara upp till 180 cm lång istället för, som hittills, 150 cm och man kan väga upp till 80 kg.

– Vi är alla skapade för rörelse men för vissa av oss är det ingen självklarhet, men med Innowalk och NF-Walker kan alla röra sig på ett naturligt sätt, säger Fredrik Rosengren som är vd för Made for Movement.

På mässan har företaget med sig även den nya Innowalk Medium för alla som vill testa.

 

Goda råd om tinnitus

Tinnitusföreningen i Göteborg är en av många organisationer som passar på att sprida information på mässan.
Föreningen erbjuder rådgivning och utbyte av erfarenheter för att skapa en så bra livssituation som möjligt.

www.tinnitusgoteborg.se