DO kräver 100 000 kr i skadestånd för vägrad försäkring

If Skadeförsäkring AB missgynnar personer som har funktionsnedsättningar, anser DO som nu stämmer bolaget för att ha vägrat försäkra en kvinna med hörselnedsättning.

Diskrimineringsombudsmannen kräver ett skadestånd för indirekt diskriminering på 100 000 kronor till kvinnan som inte fick köpa en individuell sjuk- och olycksfallsförsäkring hos If Skadeförsäkring.

Enligt DO motiverade bolaget sin vägran med att kvinnan inte har full arbetsförmåga. If hävdar dock att detta berodde på sjukdom, inte hörselnedsättningen.

– If:s regel att man måste vara fullt arbetsför kan framstå som neutral, men regeln missgynnar särskilt personer som har en funktionsnedsättning, skriver DO i ett pressmeddelande.

If:s informationschef Ulf Bäckman avvisar DO:s påståenden om diskriminering och säger att försäkringen nekades på grund av att kvinnan var sjuk, inte bara hade en hörselnedsättning.

– Vi är förvånade över DO:s åtgärd. Den person det handlar om var sjuk när hon ville teckna försäkringen hos If. Därför sa vi nej. En hörande person hade behandlats på exakt samma sätt. Om personen i DO:s stämning blir frisk och kan jobba för fullt igen så är det alltså fritt fram att teckna försäkringen, säger Ulf Bäckman.

– För att kunna köpa Ifs sjuk- och olycksfallsförsäkring ska du vara helt arbetsför. Är du exempelvis sjukskriven så kan du inte köpa försäkringen. Det här gäller både för hörande och döva, säger Ulf Bäckman.