Downs syndrom ger 4 gånger högre risk för svår covid-19

Personer med Downs syndrom löper särskilt stor risk för svår covid-19. Det rapporteras i en ny svensk forskningstudie som gjorts vid Umeå universitet.

Vad säger den svenska studien om riskerna?

– Resultaten visar bland annat att personer med Downs syndrom hade fyra gånger högre risk än andra att bli allvarligt sjuka i covid-19. Vi blev därför mycket glada när Folkhälsomyndigheten, efter att vi skickat dem studien, meddelade att personer med Downs syndrom ska prioriteras för vaccination, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet, i en artikel på universitetets webbplats.

(Riksförbundet FUB och Svenska Downföreningen har dock, i skrivandets stund, ännu inte fått några klara besked från Folkhälsomyndigheten på de frågor man ställt om prioriteringen av personer med Downs syndrom. Förbunden har bland annat krävt att vuxna med Downs syndrom vaccineras i fas 1 – en fråga som myndigheterna hittills duckat.)

Hur viktig är denna forskningsstudie?

Studien är en av de största i världen när det gäller riskfaktorer för allvarlig covid-19, uppger universitetet.

Enligt studien ger även astma och högt blodtryck ökade risker för sjukhusvård för covid-19, med 20 till 50 procent.

I studien ingår mer än 84 000 personer, samtliga svenska fall av covid-19 till och med september 2020.

Vad säger den om riskerna för barn och unga?

Barn och ungdomar under 20 år utgjorde endast 1 procent av inlagda patienter, och antalet dödsfall i denna grupp var för lågt för att kunna utvärdera eventuell överdödlighet, skriver Umeå universitet på sin webbplats.

 

Mer om dessa frågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *