Eddie utmanar livet med musiken

Från en uppväxt i gipsvagga på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till rockstjärna med världen som scen. Steget har inte varit så långt som det låter. Musiken har alltid spelat en stor roll i Eddies liv.

Hela familjen är musikalisk och med pappans spisande av plattor i föräldrahemmet i Sävedalen och mammans trallvänliga sång har hans uppväxt påverkats positivt på alla sätt och satt sina musikaliska spår.

Eddie föddes med kroppen full av benbrott. Det första halvåret tillbringades i kuvös och läkarna visste inte om han skulle överleva. Läkarna hade aldrig tidigare sett en nyfödd baby med så många benbrott och de kände inte till sjukdomen Osteogenesis imperfecta som Eddie senare skulle diagnostiseras med.

– Tack och lov är mina föräldrar lite utöver det vanliga. De är otroligt fokuserade på att leva och lösa saker i nuet. De reflekterade inte så mycket över mitt tillstånd, utan de gjorde varje dag till den bästa möjliga.

Det var föräldrarnas kärlek och inställning tillsammans med musiken som gjorde Eddie mentalt stark att klara alla prövningar och att hantera de fruktansvärda smärtorna under uppväxten. Alla de otaliga och otröstliga timmarna av stillaliggande och gipsad från topp till tå likt en mumie i en sjukhussäng trotsades med familjens positivism.

”Glädje och musik är medicinen”
Musiken gjorde det möjligt att drömma sig bort för Eddie som ständigt låg med hörlurar i öronen i den stålkantade sängen i sjukhussalen. Skelettsjukdomen gör att Eddie är extremt benskör. När ett benbrott har läkt finns det hålrum kvar i benet som gör att Eddie får fantomsmärtor.

Vanliga människors ben läker ihop helt och hållet. Men sedan Eddie var 17 år får han ta emot en liknande medicin som människor som lider av osteoporos (benskörhet hos äldre, oftast kvinnor) får. Medicinen gör att skelettets håligheter har växt igen och det har gjort livet mindre smärtsamt och med färre benbrott som följd.

– Det är bara ett par hundra personer i Norden som lider av min sjukdom så det finns inte så mycket forskning. Därför rider vi lite snålskjuts på människor som lider av osteoporos och får samma medicin som de. Fyra gånger om året får jag intravenöst dropp med en medicin som har gjort att bentätheten har ökat och gjort mitt skelett starkare. Det känns fantastiskt att inte ha lika ont längre.

När Eddie var åtta år började han att spela piano i den kommunala kulturskolan, sedan kom gitarren i hans liv och den har hängt med som en riffkänslig vän i livet. Med 200 konserter i bagaget både i Sverige, USA, Australien och England.

Foto

”Mina vänner är som mina bröder”
Vännerna som likt gitarren har hängt med sedan barnsben är lika viktiga som syret han andas. Det är väldigt sällan som de behandlar Eddie annorlunda. Det har sina fördelar, men en utekväll med lite starkare drycker involverat kan det hända att någon av polarna får för sig att vara överbeskyddande mammafigur.

– Mina vänner är som mina bröder. Vi har hängt tillsammans sedan vi var små och det kommer vi att fortsätta med resten av livet. De betyder så mycket för mig och de är inspirationskälla i min musik och mitt textskapande. Jag skriver om kärleken till livet och att man finns till. Och inte som många tror att det bara handlar om kärleken till den man är kär i, vilket i sig är jättestort och fantastiskt. Men jag tycker att det blir lite endimensionellt.

– Musik är inte som att steka en fiskpinne, man lägger ner hela sin själ. Konst ska beröra och det ska vara på liv och död om det ska bli riktigt bra. Oftast blir det allra bäst om konstnären, musikern har varit med om en massa, då blir det på riktigt och det berör i hjärtat, det gillar jag.

Musiken är en nödvändig ventil för Eddie för att bearbeta både bra och dåliga känslor. Eddie som har varit soloartist i alla år har sedan ett år tillbaka bildat en duo tillsammans med barndomskamraten från Sävedalen, Henrik Nordahl. De driver också ett företag som inte bara innefattar deras egna spelningar, utan hjälp till andra musiker att få till det med spelningar och event.

Duon kommer att uppträda med sitt band under Leva & Fungeramässan och de släpper sitt första album under i vår. Eddie bloggar dessutom för Leva & Fungera och kommer att förgylla tillvaron genom sina åsikter och beskrivningar av vardagen.

– Det ska bli jätteroligt att få blogga för Leva & Fungera mässan eftersom jag vet att den betyder mycket för oss som har en funktionsnedsättning att ”deala” med. Jag har insett att bloggandet är nästan som att driva en egen tidning. Det är härligt att få respons på det man uttrycker och känner. Ibland kommer det kommentarer bara någon minut efter att man har skrivit. Det är en obeskrivlig känsla.