Efter fyra månader som minister – nya heta drabbningar om LSS

– Inför Almedalen har jag valt att prioritera funktionshinderrörelsen och inbjudningar till utfrågningar och debatter kring LSS och assistans.

Det säger Lena Hallengren till HejaOlika inför politikerveckan som drar igång nu på söndag.

Lena Hallengren har snart avverkat fyra månader som minister med ansvar för LSS och andra funktionshinderfrågor.

Tiden har kännetecknats av många möten och het dialog med funktionshinderrörelsen.

– Jag har försökt att ha en öppen dörr under min tid som minister, speciellt med funktionshindersrörelsen. Jag har inte kunnat träffa alla och de gånger vi har träffats så kanske vi inte alltid vart överens men dialogen har alltid varit bra, säger Lena Hallengren.

Nästa vecka blir det ännu mer intensivt – med en lång rad debatter och möten i Almedalen i Visby. LSS och personlig assistans tillhör de prioriterade frågorna.

– Det känns viktigt att vara närvarande, säger Lena Hallengren.

En av höjdpunkterna i Almedalen blir debatten om LSS med Bengt Westerberg.

Westerberg var socialminister när LSS infördes – och har varit en stenhård kritiker av den nuvarande regeringens politik på området. Han har bland annat hävdat att regeringen förbereder för nya, stora besparingar inom LSS efter valet.

Drabbningen Hallengren – Westerberg äger rum på tisdagen 3 juli klockan 20.30 hos SVT Opinion Live.

Almedalsveckan startar för Lena Hallengrens del på måndagen den 2 juli då hon bland annat ställer upp i RBU:s seminarium ”Vad händer med LSS efter valet?”. Då möter hon även Moderaternas Camilla Waltersson i en debatt om LSS.

Samma dag deltar Hallengren i ett rullstolsrally vid Scandic Visby.

På tisdagsmorgonen talar Hallengren om ”Delaktighet och jämlikhet i fokus” vid ett frukostmöte om regeringens funktionshinderpolitik. Arrangör är Myndigheten för delaktighet.

Tuffa tag om LSS kan det åter bli på torsdagen den 4 juli, då Lena Hallengren sätts i ”heta stolen” hos föreningen JAG. Ministern kommer då att frågas ut om assistansens framtid, på temat ”Självbestämmande, ett villkor eller en målsättning?” Den utfrågningen sker klockan 11 i JAG-tältet på Hamnplan.

Senare på torsdagen deltar Lena Hallengren i funktionshinderrörelsens partiutfrågning under rubriken ”Vad har Socialdemokraterna för funktionshinderspolitiska ambitioner?” Platsen är Arenan Full Delaktighet på Kafé Strandporten .

Utöver ovanstående deltar Lena Hallengren i ett 20-tal andra arrangemang inom sin ansvarsområden som rör barn, äldre, jämställdhet och funktionshinder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *