Elev fick rätt i första överklagandet av åtgärdsprogram

Sparkrav får inte leda till minskat stöd till en elev som har åtgärdsprogram.
Det beslutade Skolväsendets överklagandenämnd igår, den 29 november, sedan föräldrarna till en elev i Piteå lämnat in ett överklagande.

Eleven hade fått stödet minskat från 20 timmar till 15 timmar per vecka till följd av sparkrav på skolan. Men så får man inte göra enligt den nya skollag som gäller sedan i somras.

– Behovet är eleven, föräldrarna och skolan överens om. På grund av minskade ekonomiska resurser, har då skolan ansett sig tvungen att minska stödet och då menar vi att detta inte är ett godtagbart argument, säger Anders Heiborn, ordförande i överklagandenämnden, till Sveriges Radios Ekot.

En nyhet i skollagen är att föräldrar och elever kan överklaga de åtgärdsprogram som skolor ska upprätta för elever som behöver stöd. Den möjligheten utnyttjade föräldrarna i Piteå och därmed tvingas skolan åter sätta in det stöd som behövs.

Skolan kan inte överklaga nämndens beslut och gårdagens beslut väntas dessutom bli vägledande för liknande fall.

Skolväsendets överklagandenämnd har även fattat sina första beslut om åtgärdsprogram. Ett åtgärdsprogram har underkänts för att det är för dåligt gjort, ett annat godkändes på villkor att rektor rättar till vissa brister.