Elin ”Grynet” Ek – Ambassadör för rörelsehindrade barn

Under 2005 engagerade sig Elin Ek, kvinnan bakom TV-personligheten Grynet, i aktiviteter med RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Hennes arbete bestod delvis i att deltaga i de nystartade syskonföreläsningar som under 2005 turnerat runt i fyra delar av Sverige, ”Allt ljus på dig” inom projektet “Föräldrar, ni kan!”.
   
Nu är föreläsningarna för länge sedan slut och man har istället riktat ljuset mot forum på internet. Men här berättar hon för Föräldrakraft om hur det var att vara ambassadör.

– Jag blev tillfrågad om jag ville vara ambassadör för RBU och självklart ville jag det, säger Elin Ek som är tydlig med att klargöra att hon inte är Grynet och fortsätter; Grynet är en karaktär, inte en del av mig och hon behöver få vila ett tag nu. Det var Elin som var med på syskonföreläsningarna.

Elin Ek har länge varit engagerad i barnfrågor. Allt startade med Grynets debut i ungdomsmusikprogrammet Jupiter år 1999. Hon gick en TV-producentutbildning i Göteborg och fick en praktikplats på SVT i Växjö. Där träffade hon Maria Örtengren och de skapade efter många timmars skratt och prat personligheten Grynet, som växte fram ur Elins och Marias tankar kring saker man skulle vilja göra, men aldrig vågade.

Grynet tog Sverige med storm och fick sin första egen show 2001. Hon var en färgglad tjej som tog mycket plats och framförallt, tog ingen skit! Elin berättar att hon tycker Grynet har varit en viktig förebild.

– Det finns så många osäkra ungdomar. Barn och ungdomar är en väldigt utsatt grupp. Visserligen är vi rätt bra i Sverige, vi tar hand om våra barn och har en kontinuerlig debatt. Men trots detta är det många barn som far illa och känner sig osäkra, säger Elin.

Elin menar att det fanns ett stort behov av en kaxig tjej som tog för sig. Tack vare karaktären Grynet har hon fått ett förtroende hos barn och ungdomar som hon tror även finns för Elin själv.

– Att träffa syskonen i Umeå och Uddevalla var en fantastisk upplevelse. Det var både gripande och roligt på samma gång. För mig kändes det förmånligt att få ta del av alla dessa berättelser.

Hon berättar att syskonen som kom i början inte hade en aning om vad som skulle på mötet. De blev sedan positivt överraskade och insåg hur fantastiskt det var att få träffa andra i samma situation.

– De kunde prata hur mycket som helst. Någon berättade om hur hon kunde se med en gång när hennes lillebror inte hade tagit sin medicin och helt plötsligt kunde alla stämma in och de delade med sig av sina erfarenheter. Atle Johansen, som deltog i föreläsningen som sakkunnig relationsexpert hjälpte barnen att prata och jag stod för att prata om mina egna erfarenheter när jag farit illa och vad jag har gjort. Jag ville lära barnen att stå upp för sig själva, säger Elin.

Elin har länge stått på barnens sida och tycker det är viktigt att få fram allas lika värde. Att kämpa för att få bort fördomar om olikheter och skapa större acceptans bland barn och ungdomar har varit en viktig del av det. Som Grynet kämpade hon extra för att till exempel bjuda in rullstolsbundna ungdomar till studion under inspelningen av ”Grynets Megashow” och bjöd in gäster som Marleen Kovacs-Bengtsson, som tog silver i bordtennis i Paralympics i Aten.

När Föräldrakraft talade med henne hoppades hon att fler syskongrupper skulle ta fart i Sverige, eftersom hon genom föreläsningarna förstått behovet.
– Det verkar verkligen som att det behövs, ungdomarna kunde sitta och prata hur länge som helst om allting, säger Elin.

På RBU:s hemsida kan du läsa mer om ”Föräldrar, ni kan!” och kika på projektets agenda för 2007: www.rbu.se

Läs mer på foraldrakraft.se:
• På internet får syskonen prata av sig