Emma Henriksson: Tyvärr är jag inte ett dugg mer hoppfull nu

– Jag vill inte att människor ska ge upp hoppet, men det enda som snabbt kan förbättra situationen är ett nytt utslag från Högsta förvaltningsdomstolen, säger Emma Henriksson (KD) efter torsdagens frågestund om personlig assistans i riksdagen.

Nu har det gått ännu en vecka av larmrapporter och fortsatt het debatt om ”nedmonteringen” av LSS och assistans.

På torsdagen (8 februari) togs frågan på nytt upp i riksdagen.

– Tyvärr är jag inte ett dugg mer hoppfull efter den här dagen, säger Emma Henriksson efter frågestunden som visade att regeringen är fortsatt fastlåst i det spardirektiv man har gett LSS-utredningen.

På frågestunden ställde hon följande fråga till Åsa Regnér:

– Hela förra året hänvisade regeringen till att man väntade på underlag från myndigheterna, för att kunna göra något åt urholkningen av LSS och personlig assistans. Nu finns alla underlag. När kommer regeringens förslag om att återupprätta LSS och assistansersättningen?

Svaret från Åsa Regnér, minister med ansvar för LSS, blev en hänvisning till de frysningen av tvåårsomprövningarna, något som tills vidare skyddar de som har statlig assistansersättning.

Emma Henriksson (KD) är ordförande i riksdagens socialutskott.

Hon är också en av de riksdagsledamöter som hårdast driver frågan om att återupprätta LSS till de ursprungliga intentionerna.

Men trots all uppmärksamhet för LSS-krisen är hon idag djupt bekymrad.

– Jag hade en viss förhoppning om att regeringen skulle inse hur allvarlig situationen är och vara beredd att göra något åt det. Men nu skjuter man det ännu längre på framtiden. Man låtsas att man har löst problemen genom ett stopp för omprövningar. Men det hjälper inte de som blivit av med assistans eller som behöver göra ny ansökan.

Den öppna utfrågningen om assistans (30 januari) blev lyckad ifråga om de informativa presentationerna, tycker hon. Det gav en tydlig bild av allvaret i nedskärningarna av assistans, rättsosäkerheten och nu också skillnaden i rättsläge för de som räddas av omprövningsstoppet jämfört med alla andra.

Men samtidigt gav regeringen klart besked om att man INTE tänker ändra spardirektiven för LSS-utredningen.

Emma Henriksson säger att hon inte blev förvånad – men beklämd.

– Det är cyniskt av regeringen att införa ett stopp för omprövningar som minskar utflödet ur assistansersättingen just nu. Det blir färre nya fall för tidningarna att skriva om, och därmed räddar man ansiktet. Man nöjer sig med att reda upp situationen lite för några, men skapar samtidigt en kraftig skillnad i vilken trygghet man har som medborgare, något som strider mot våra rättsprinciper.

Trots allvaret i situationen finns det idag ingen majoritet i riksdagen för att rädda LSS.

Förutom kristdemokraterna har även liberalerna, centerpartiet och vänsterpartiet aktuella motioner om att återupprätta LSS. Motionerna behandlas i socialutskottet nästa vecka och debatteras i riksdagen den 28 februari.

– Jag har försökt få med de andra partierna men har tyvärr ingen stor förhoppning om att det blir någon ändrad majoritet för frågan. Jag ger inte upp försöken.

Moderaterna har också lämnat in en motion om LSS, men Emma Henriksson säger att hon inte vill recensera den.

– Inom alliansregeringen brottades vi också med LSS-frågan. Vi i KD drev på, tillsammans med L, för att upprätthålla LSS. I dagens regering finns inget parti som värnar LSS. Miljöpartiet har inte på något sätt bidragit till att försöka lösa situationen. Jag hade förväntat mig att MP skulle ta upp frågan, men de är bara tysta och hoppas undgå kritik, säger Emma Henriksson.

– Det som bekymrar mig mest är att många lutar sig tillbaka och inte bryr sig om att sätta sig in i hur problemen har förvärrats. Man får höra att ”domarna kom under den förra regeringen”, men tillämpningen har kommit successivt och det är de två senaste åren som det har varit en kraftfull försämring.

Skrämmande många beslutsfattare på hög nivå har inte ens en grundläggande förståelse

– Jag upplever ofta att skrämmande många personer, på skrämmande hög nivå, inte har ens en grundläggande förståelse för vad försämringarna inom assistans och LSS innebär, och hur kostnader och alternativkostnader egentligen ser ut, säger Emma Henriksson.

– Jag förstår att medborgare reagerar när man hör fuskdebatten, och att man inte blir så upprörd över besparingar för att man tror att det minskar fusket.

– Men det är alltför många beslutsfattare på höga positioner som kan alldeles för lite.

– Det finns också ett ansvar för medierna. Det är inte bara de som kan ta ton som ska få sina behov belysta. LSS ska inte vara beroende av att ett fåtal direkt berörda ska orka driva opinionskampanjer. Det här är grundläggande för att samhället ska hålla ihop och för att alla ska ha lika värde.

Skulle inte KD tvingas vara lika tyst som MP i en moderatledd alliansregering?
– Det finns inte en chans att vi skulle vara tysta. Det handlar om välfärdens kärna. En förutsättning för att alliansen ska regera tillsammans är att vi hittar det vi alla står upp för, en politik som ger människor skydd när man är som mest utsatt.

Många menar att nedmonteringen av LSS, och fuskdebatten, började under alliansregeringen.

– Flera av domarna kom då och det innebar en viss förändring, men inte alls i den drastiska omfattning som de senaste två åren.

– Det går inte heller att jämföra hur fuskdebatten fördes då och nu. Det är viktigt att förhindra fusk. Under alliansregeringen hade vi exempel på medarbetare inom myndigheter som såg till att pengar gick till brottslighet. Men med den nuvarande regeringen har flera statsråd och även finansministern uttalat sig väldigt svepande om omfattande fusk och brottslighet.

Nästa regering behöver omgående ge nya direktiv till LSS-utredningen

Slutsatsen av de senaste veckornas debatt är att det dröjer länge innan kampen för att rädda LSS ger resultat.

Emma Henriksson siktar på att snabbt ändra LSS-utredningens direkt efter riksdagsvalet i september.

– Nästa regering behöver omgående ge utredningen nya direktiv. Idag har LSS-utredningen inget uppdrag att återställa lagen, utan den handlar mest om att spara pengar. Utredningen ska vara klar i oktober så antingen förlänger vi den och ger tilläggsdirektiv, eller startar en ny utredning. Det tar oundvikligen ett antal månader eller kanske ett år.

Foto.
Ett nytt domslut väntas från Högsta förvaltningsdomstolen inom kort – det är  just nu det största hoppet för alla som vill stoppa försämringarna av LSS. Foto: Linnea Bengtsson.

Så det innebär att inget konkret kan förändras förrän tidigast i slutet av 2019?
– Ja, eftersom regeringen inte har någon politisk vilja att ändra något. Jag vill inte att människor ska ge upp hoppet om en tryggare situation, men jag kan inte utlova att det ska gå snabbt.

– Det enda som snabbt kan förändra situationen till det bättre är ett nytt utslag från Högsta förvaltningsdomstolen. Det skulle kunna få genomslag omedelbart, säger Emma Henriksson.