En hyllning till frihetens hjältar

En hyllning till frihetens hjältar - ur Föräldrakraft nr 1, 2009

Några artiklar ur Tema assistans, nr 1/2009

Utan personlig assistans skulle det inte bli mycket lek, lärande och utflykter. En del barn skulle inte ens bo kvar hemma utan tyna bort på institutioner”, skriver en läsare till oss och det tog vi fasta på inför Tema Assistans i Föräldrakraft nr 1, 2009.

2009 års ödesfråga har vi också under bevakning – hur går det med den personliga assistansen i framtiden? Hur blir det med kvaliteten? Utbildningen? Och hur blir det för barn och unga som har ”lättare” funktionsnedsättningar? Den 6 februari går remiss­tiden ut för att komma med synpunkter på LSS-kommitténs förslag och på dessa sidor får du lite förhandsinformation om vilka frågor som är hetast.

Vi har också försökt undersöka om det bara är problem med Försäkringskassans handläggning eller om det även finns solskenshistorier att berätta. När vi i Föräldrakrafts digitala nyhetsbrev efterlyste solskenshistorier fick vi mager respons (däremot hörde flera av sig för att beskriva problem), men kanske är det så att ”hälsan tiger still”. Många är ju trots allt väldigt nöjda, trots att det onekligen finns exempel på föråldrat tänkande inom kommuner och hos Försäkringskassan.

{loadposition incontent}För att ansökan om personlig assistans ska gå så smidigt som möjligt finns dock en del saker att tänka på.
Vi har pratat med Tomas Sundberg, expert på LSS- och assistansfrågor på Försäkrings­kassans huvudkontor, om detta.

Du möter även två unga personer som vet det mesta om att leva med assistans – Love, 12 år, och Emma, 16 år.

Övriga artiklar i temat finns listade i rutan ”Relaterat” till höger.