Ett arrangemang där alla blir vinnare

GÄSTKRÖNIKA. Kulturscenen är en fantastisk arena som verkligen visar att alla kan, med rätt stöd och hjälp. Tänk om den styrkan kunde överföras till arbetslivet och alla inblandade där.

Jag har förmånen att jobba med Funkisfestivalen sedan några år tillbaka och den utveckling jag sett och upplevt med artisterna är helt magisk.

När vi första gången träffar några av de artister som vill vara med och sjunga och uppträda är de blyga, osäkra, tittar ner och vill helst inte prata. Att de ens vågat komma till oss är en gåta.

Efter att ha varit tillsammans en liten stund, lirkat lite med vem de är, vad de ska sjunga, varför de valt just den låten och tillsammans gått upp på scenen och få hålla i mikrofonen så händer någonting. Den där försynta personen börjar plötsligt ta lite plats och be mig flytta på mig för jag står i vägen. När vi därefter börjar övningssjunga, bandet börjar spela och det visar sig att flera i bandet spelat med originalartisten då växer ”vår” artist ytterligare.

Efter repetitionerna är det en helt annan person som lämnar lokalen. Från anonym till artist inom loppet av 30 minuter!

Jag känner hur det bubblar av glädje inom mig. Att den här personen, som när hen kom varken tittade på mig eller någon annan utan var vilsen och nervös, nu går ut med högt huvud, stolthet i ryggen och glädje i ansiktet – det är värt hur mycket som helst!

De artister som deltar i Funkisfestivalen får ofta fler uppdrag efter att ha deltagit i någon deltävling eller final. Det är både vid företagsevent i kommunen de bor i, kommundagar, mässor och andra tillfällen. Detta gör att artisten får en större självkänsla, klarar av mer och får ett socialt sammanhang. En väldigt positiv spiral.

I Funkisfestivalen finns bara vinnare – artisterna som blir säkrare och tryggare som individer. Vi som jobbar bakom och med artisterna på deras väg till scenen, lär oss massor i varje möte. Publiken, som inser att ALLA kan med rätt stöd och hjälp får upp ögonen för en annars ganska marginaliserad målgrupp.

Jag hoppas och önskar att fler kommuner ansluter till föreningen Funkisglädje så att fler får chansen att stå på scenen och sjunga utifrån sin egen förmåga.

Ann Epstein
Projektledare för Funkisfestivalen

 

Så funkar Funkisfestivalen

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS.

Funkisfestivalen arrangeras av föreningen Funkisglädje, där kommuner är medlemmar. Kommunerna arrangerar en lokal deltävling på hemmaplan. Därifrån går en artist vidare till en semifinal i Stockholm och från semifinalerna går tolv artister vidare till en final.

Tidigare har finalen arrangerats på Cirkus i Stockholm, och 2019 kommer semifinalerna äga rum på Nalen och Stockholm Waterfront att vara arenan för finalen.