Expertsvar: Min son och hans assistent trakasseras av grannarna

Min son vågar inte längre gå ut. Vi har grannar som hotar och trakasserar min son, hans assistent och mig. Finns rättskydd för den som har funktionsnedsättning? Det frågar en förälder som söker hjälp med att skapa en trygg situationen för sonen, familjen och assistenterna. Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning, kommenterar här frågan och ger förslag på lösningar.

Grannarna trakasserar min son

Fråga: Jag har en son med flera funktionsnedsättningar. Han har kommunal assistans. Vi har grannar som hotar och trakasserar min son, hans assistent och mig.
Min son vågar inte längre gå ut. Vi har fått lämna bort sonens hund eftersom grannarna hatar hundar pga hundrädsla. De har skickat flera anmälningar på hunden till länsstyrelsen där de påstår att hunden kan bli farlig.

Länsstyrelsen la ner anmälningarna direkt eftersom det inte fanns något som styrkte ett ingripande.
Grannarna har även hånat sonens assistent. De hånade, gapade och skrek åt sonen och även mig.
Sonen blev rädd och gick till mig. Då skrek de åt honom att han inte har rätt att vara hos mig när han har assistent.

Sonens assistent blir nu följd till sin bil av min andra son varje arbetspass så att hon inte ska bli påhoppad, hotad eller trakasserad.
Sonen vågar inte gå ut längre.
Vi har flera polisanmälningar mot grannarna i dagsläget och en anmälan om hatbrott mot funktionshindrad.
Min son blir sämre och sämre.

I dagsläget vill min son och vi bara bort härifrån. Men min son måste få ett förhandsbesked på att han blir mottagen i samma kommun där mina föräldrar bor. Innan vi får det beskedet är vi alltså fast här bredvid grannar som hatar och trakasserar oss varje dag.

Jag har kontaktat IVO, Brottsoffermyndigheten och scannat hela internet men hittar inget stöd någonstans där vi kan få hjälp.

Förälder

Svar: Ta upp frågan med kommunen

Så tråkigt att höra om era problem. Har du tagit upp frågan med din sons assistansanordnare, kommunen? De är skyldiga att se till att de anställda har en trygg arbetsmiljö och skulle utifrån det behöva agera.

Om din son är under 18 år kan de också göra en orosutredning för honom. Det skulle kanske kunna hjälpa er att hitta en lösning på problemen där ni valt att bo, istället för att ni ska behöva fly undan era grannar.

Annars har kommunen inget annat ansvar för din son än de har för andra vuxna personer. Då måste ni istället avvakta polisanmälningar och resultatet av er ansökan om förhandsbesked.

Anna Barsk Holmbom
ABH Utbildning

Fler expertsvar kan du läsa här

Har du också en fråga till våra experter?

Har du en fråga om personlig assistans? Eller om någon annan av de tio insatser som ingår i LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade? Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning, och Harald Strand, FUB och författare till LSS-skolan, vill göra sitt bästa att ge svar.

Läs mer här om hur du gör för att ställa en fråga till dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *