Assistansberättigad med god man – vem har ansvaret?

När en person med personlig assistans har god man eller förvaltare – vem har då ansvaret för att anmäla ändrade förhållanden?
LÄS ÄVEN:
Hur vill Försäkringskassan göra det enklare att göra rätt?
HejaOlika bad Therese Hedström, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, att svara på några frågor om vilka regler som gäller om den assistansberättigade personen har god man eller förvaltare.
Vem skriver på räkningen?
Om en assistansberättigad har god man, är det då gode mannen som skriver på räkningen? Någon skillnad om assistansberättigad med god man är egen arbetsgivare eller har anordnare?
– Räkningen signeras alltid av den assistansberättigade, en god man/förvaltare eller vårdnadshavare. Det är ingen skillnad beroende på hur assistansen anordnas.
Vem anmäler ändrade förhållanden?
Anser ni att en god man, som enbart har uppdraget att hjälpa den enskilde med ekonomin, ansvarar för att anmäla ändrade förhållanden hos sin huvudman?
– Av 110 kap. 46 § SFB framgår att den som ansöker om, har rätt till eller annars får en förmån enligt denna balk ska anmäla sådana ändrade förhållanden som påverkar rätten till eller storleken av förmånen.
– En god man är skyldig att lämna de uppgifter till Försäkringskassan som har betydelse för tillämpningen av lagen, om det kan anses följa av hens uppdrag. Hur omfattande en god mans uppdrag är följer av hens förordnande från tingsrätten.
– Uppdragets omfattning styr vilka rättshandlingar den gode mannen kan utföra för huvudmannens räkning. En god man med förordnande att sörja för person eller bevaka rätt får till exempel ansöka om ersättning för den enskilde och omfattas därför av anmälningsskyldigheten enligt 110 kap. 46 § SFB.
– En god man som har ett uppdrag som är begränsat till att förvalta egendom får däremot inte ansöka om ersättning. Det krävs att en god man med en sådan behörighet har en fullmakt eller ett samtycke från den enskilde för att kunna ansöka om ersättning. I de delar som den gode mannen får en fullmakt att agera för den enskildes räkning ses den gode mannen som ombud istället för ställföreträdare, då förordnandet inte omfattar de uppdrag som följer av fullmakten. För assistansersättning gäller dock att ombud inte kan ansöka om ersättning för den enskilde.
– I egenskap av ombud kan den gode mannen alltså inte anses omfattas av anmälningsskyldigheten i 110 kap. 46 § SFB i ett ärende om assistansersättning, till skillnad från den gode man vars uppdrag omfattar en möjlighet att ansöka om ersättning för den enskildes räkning. Ett ombud kan däremot lämna uppgifter om ändrade förhållanden till Försäkringskassan på eget initiativ, om hen får kännedom om sådant som kan påverka rätten till eller storleken av ersättningen.
Vad gäller om man själv anställer och har god man?
Hur ser ni på egna arbetsgivare som har god man i alla tre uppdrag? Hur ser ni på egna arbetsgivare som har förvaltare?
– En assistansberättigad kan anställa sina assistenter själv även om hen har en ställföreträdare. Vad som ingår i ställföreträdarens uppdrag är upp till överförmyndarnämnden. Av Försäkringskassans vägledning framgår bland annat:
”Enligt föräldrabalken 14 kap. 14 § får en god man endast med överförmyndarens samtycke låta den enskilde driva rörelse som medför bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen. Av bokföringslagen (2 kap. 6 §) framgår att en fysisk person som bedriver näringsverksamhet är bokföringsskyldig för denna.
Den som själv anställer sina assistenter bedriver inte näringsverksamhet. Det finns därför inte reglerat i lag att det behövs ett samtycke från överförmyndaren för att en god man för huvudmannens räkning ska kunna anställa assistenter och i övrigt sköta det som har med anordnandet av assistans att göra. Om den gode mannen hjälper den försäkrade att vara arbetsgivare åt sina assistenter behöver det oftast inte finnas ett samtycke från överförmyndaren.”

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.