Försäkringskassans oanmälda hembesök bryter mot lagen, enligt JO
Försäkringskassan får allvarlig kritik av JO för ett oanmält hembesök hos en assistansanvändare.
Justitieombudsmannen Thomas Norling menar att Försäkringskassan måste föranmäla hembeök, så att den enskilde får möjlighet att på förhand ta ställning till om hen vill samtycka till hembesöket.
Grundlag skyddar mot intrång
JO skriver att ”var och en är enligt 2 kap. 6 § regeringsformen skyddad mot bl.a. husrannsakan och liknande intrång från det allmänna. JO konstaterar att det inte finns någon bestämmelse som begränsar det skyddet i förhållande till Försäkringskassan. Skyddet gäller dock bara påtvingade ingrepp. Den enskilde kan alltså genom samtycke ge Försäkringskassans personal tillträde till bostaden.”
I det aktuella fallet borde Försäkringskassan ha kontaktat den enskilde före hembesöket. Det finns inte någon dokumentation som visar att Försäkringskassans personal säkerställde att den enskilde samtyckte till att de gick in i hennes hem.
”Dokumentationen tyder i stället på att handläggarna uppträdde på ett sätt som gav intrycket av att hon inte hade något annat val än att acceptera att de gick in i bostaden”, skriver JO i beslutet.
Tjänstemän hävdade att de hade rätt att komma in
Kvinnan som utsattes för hembesöket uppgav i anmälan till JO att två handläggare från Försäkringskassan kom hem till henne utan förvarning. Handläggarna berättade att hon och hennes man hade blivit anmälda anonymt angående sin assistans. Hon frågade om handläggarna hade rätt att komma in i deras hem oanmälda, vilket de hävdade att de hade.
Hon och hennes man upplevde besöket som ett obehagligt intrång men svarade ändå uppriktigt på frågorna.
Lagändring stoppades 2012
För 12 år sedan, 2012, övervägde den dåvarande borgerliga regeringen att från 2013 införa nya regler som skulle tillåta oanmälda hembesök hos personer med personlig assistans, för att motverka fusk. Förslagen kritiserades starkt för att vara kränkande, och förslagen blev aldrig verklighet.