Forskare: Läkemedel kan underlätta inlärning för barn med Downs syndrom

Nya forskningsrön från USA har startat spekulationer om att det snart finns läkemedel som underlättar inlärning för barn med Downs syndrom. ”En kur för Downs syndrom?” är en av rubrikerna i amerikansk press i dagarna.

Studien uppges visa att en del av de kognitiva problemen för barn med Downs syndrom kan lösas genom att öka nivån av neurotransmitters i hjärnan. Tester har genomförts på möss som påverkats genetiskt att efterlikna Downs syndrom.

Forskarna kom fram till att hjärnorna hos dessa möss hade för lite av den kemiska substansen noradrenaline, ett ämne som hjälper nervceller att kommunicera. När kemikalien ökades på konstgjord väg förbättrades mössens förmågor omedelbart.

Redan idag finns läkemedel som påverkar noradrenalin-systemet i hjärnan. Dessa läkemedel har tagits fram för depression och ADHD, men forskarna hoppas att även personer med Downs syndrom kan få glädje av dem.
– I teorin kan detta leda till förbättrade kognitiva funktioner hos barn med Downs syndrom, säger forskaren Ahmad Salehi till BBC.

Forskarnas studie publiceras av tidningen Science Translation Medicine på webbsidan http://stm.sciencemag.org/content/1/7/7ps9.abstract, men har även återgetts av en rad andra engelskspråkiga tidskrifter.

I Sverige har uppgifterna uppmärksammats av Kjell Stjernholm, chef för Moomsteatern i Malmö, som skriver om detta på sin blogg på http://kjellstjernholm.blogspot.com/2009/11/forskarfix-mot-downs.html