Fortsatta kränkningar och vanvård – trots avslöjandet för ett år sedan | HejaOlika

Fortsatta kränkningar och vanvård – trots avslöjandet för ett år sedan

Eva Borgström, FUB. Foto: Linnea Bengtsson

Eva Borgström är intressepolitisk samordnare på FUB och har skrivit debattartikeln tillsammans med FUB:s ordförande Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson

FUB: Övergreppen skulle leda till åtal ute i samhället, men inom LSS-verksamheter händer oftast ingenting

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

Åter rapporteras om allvarliga kränkningar på en gruppbostad. Den här gången handlar det om Dick som har autism.

Hans fall uppmärksammades redan för ett år sedan av SVT. Sedan dess har Dick flyttats till ett annat gruppboende. Men efter bara en kort tid avslöjas nya, allvarliga brister.

”Den vanvård som autistiske Dick Nord har utsatts är fullständigt oförsvarlig”, skriver Harald Strand, ordförande Riksförbundet FUB, och Eva Borgström, intressepolitisk samordnare FUB, i en debattartikel i Göteborgsposten.

För att undvika att samhällets mest utsatta personer drabbas av sådan här kränkande behandling kräver FUB nu att det blir tvång att ha personal med rätt kompetens på landets gruppboenden.

Flyttades 15 mil bort från anhöriga

Dick flyttades av Partille kommun så sent som i september 2019 till den aktuella gruppbostaden, 15 mil bort från anhöriga.

”Dick tillbringar det mesta av sin tid helt ensam i lägenheten. Trots att han bara kan kommunicera med tecken som stöd, finns inte den kompetensen hos personalen. Hans konstaterade behov av kunnig personal som kan hantera utmanande beteende bemöts i stället av påtvingad isolering och förbud att vistas i gruppbostadens gemensamma utrymme. Vid några tillfällen har personalen till och med kallat på polisen för att de inte har klarat av att hantera Dicks utmanande beteende”, skriver FUB:s representanter i debattartikeln.

Bara toppen av ett isberg

FUB konstaterar att levnadsvillkoren ofta är allt annat än goda för alltför många som har  LSS-insatser.

”FUB tar del av handlingar som utförs mot personer med intellektuell funktionsnedsättning, vilka skulle leda till åtal ute i samhället. Men när det sker i en LSS-verksamhet händer oftast ingenting. Särskilt utsatta är personer som har intellektuella funktionsnedsättningar i kombination med autism. De fall som når FUB och media är med all säkerhet bara toppen av ett isberg. Många som bor i LSS-bostäder för vuxna kan inte själva tala om vad de har varit med om. I bästa fall upptäcker de anhöriga att deras närstående utsätts för djupt oetiska handlingar. Men alla har inte anhöriga som kan slå larm”, skriver FUB.

Krav på kompetens och mer personal

Organisationen menar att personalen generellt har alldeles för låg kompetens. Ofta erbjuds inte heller fortbildning eller professionell handledning.

”Utöver bristande kompetens hos personalen, sviker många kommuner sina LSS-medborgare på flera sätt: otillräckligt med personal i förhållande till de boendes behov, chefer som sällan är på plats eftersom hen har alltför många enheter under sig och stor personalomsättning bland både chefer och baspersonal”, skriver Harald Strand och Eva Borgström, FUB.

 

Läs även

Tar det aldrig slut?

Publicerad:
2020-02-04

Av: Valter Bengtsson

Nyckelord:
Eva Borgström, Harald Strand, LSS, gruppboende, gruppbostad


ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Forum FUB

2 reaktioner på ”Fortsatta kränkningar och vanvård – trots avslöjandet för ett år sedan”

 1. Thomas Juneborg

  Några saker till:;
  Ansvaret på att det ser ut som det lägger jag i första hand INTE på anställd personal. Det är kommunerna som bär huvudansvaret med ständiga besparingar etc och ytterst – faktiskt regeringen eftersom CRPD är mycket tydlig med att staten ALLTID har det yttersta ansvaret för att CRPD efterlevs.

  Och det lilla jag vet om autism – personerna i fråga klarar inte av av för mycket intryck då blir det lätt ”kaos”. Och då inställer sig nästa fråga – hur stor är omsättningen på personalen på gruppboendet, hur många har Dick kontakt med? Antagligen klarar han inte av att för stor ”ruljans” med personer runt omkring sig och de hjälper det inte med bara utbildning.

 2. Thomas Juneborg

  Naturligtvis förfärligt och totalt oacceptabelt. Inte bara vanvården utan även bristen på rättsliga påföljder.

  Utbildningar behövs givetvis och generösare budgetanslag efter behov men jag tycker också FUB måste lägga mycket kraft på att kritisera vilka kränkningar det här handlar om jämfört med de åtaganden Sverige gjorde när CRPD ratificerades 2008. Frågan är alltså, enligt mig betydligt större än att bara handla om LSS.

  För att sammanfatta situationen för Dick – hans livssituation är extremt långt från de rättigheter han har enligt CRPD artikel 19 och de allmänna kommentarna till artikel 19. Och det är som Harald skriver med så gott som 100 % säkerhet bara toppen på isberget.

  Som ni vet vill jag inte ställa olika LSS insatser emot varandra eller kalla gruppboenden för institutioner. MEN ska man gå efter hur FN själva definierar institutioner skriker det här tyvärr institution lång väg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

STÄNG
Skip to content