Fortsatta kränkningar och vanvård – trots avslöjandet för ett år sedan

Åter rapporteras om allvarliga kränkningar på en gruppbostad. Den här gången handlar det om Dick som har autism.

Hans fall uppmärksammades redan för ett år sedan av SVT. Sedan dess har Dick flyttats till ett annat gruppboende. Men efter bara en kort tid avslöjas nya, allvarliga brister.

”Den vanvård som autistiske Dick Nord har utsatts är fullständigt oförsvarlig”, skriver Harald Strand, ordförande Riksförbundet FUB, och Eva Borgström, intressepolitisk samordnare FUB, i en debattartikel i Göteborgsposten.

För att undvika att samhällets mest utsatta personer drabbas av sådan här kränkande behandling kräver FUB nu att det blir tvång att ha personal med rätt kompetens på landets gruppboenden.

Flyttades 15 mil bort från anhöriga

Dick flyttades av Partille kommun så sent som i september 2019 till den aktuella gruppbostaden, 15 mil bort från anhöriga.

”Dick tillbringar det mesta av sin tid helt ensam i lägenheten. Trots att han bara kan kommunicera med tecken som stöd, finns inte den kompetensen hos personalen. Hans konstaterade behov av kunnig personal som kan hantera utmanande beteende bemöts i stället av påtvingad isolering och förbud att vistas i gruppbostadens gemensamma utrymme. Vid några tillfällen har personalen till och med kallat på polisen för att de inte har klarat av att hantera Dicks utmanande beteende”, skriver FUB:s representanter i debattartikeln.

Bara toppen av ett isberg

FUB konstaterar att levnadsvillkoren ofta är allt annat än goda för alltför många som har  LSS-insatser.

”FUB tar del av handlingar som utförs mot personer med intellektuell funktionsnedsättning, vilka skulle leda till åtal ute i samhället. Men när det sker i en LSS-verksamhet händer oftast ingenting. Särskilt utsatta är personer som har intellektuella funktionsnedsättningar i kombination med autism. De fall som når FUB och media är med all säkerhet bara toppen av ett isberg. Många som bor i LSS-bostäder för vuxna kan inte själva tala om vad de har varit med om. I bästa fall upptäcker de anhöriga att deras närstående utsätts för djupt oetiska handlingar. Men alla har inte anhöriga som kan slå larm”, skriver FUB.

Krav på kompetens och mer personal

Organisationen menar att personalen generellt har alldeles för låg kompetens. Ofta erbjuds inte heller fortbildning eller professionell handledning.

”Utöver bristande kompetens hos personalen, sviker många kommuner sina LSS-medborgare på flera sätt: otillräckligt med personal i förhållande till de boendes behov, chefer som sällan är på plats eftersom hen har alltför många enheter under sig och stor personalomsättning bland både chefer och baspersonal”, skriver Harald Strand och Eva Borgström, FUB.

 

Läs även

https://hejaolika.se/blogg/tar-det-aldrig-slut/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *