Nyheter |

Framgång i kampen för LSS fick Bengt Eliasson att byta sida idag

Han är känd för att stödja LSS, och kan nu få chansen att skriva direktiv för ny utredning

Bengt Eliasson (L). Foto: Linnea Bengtsson.

Bengt Eliasson (L) i en debatt om LSS i riksdagen under 2018. Foto: Linnea Bengtsson.

I denna artikel

Om regeringsförhandlingarna går i lås får Bengt Eliasson (L) uppdraget att skriva direktiv till en ny LSS-utredning. Det uppgav TV4:s nyhetsprogram på söndagskvällen.

På Twitter skrev reportern Ulf Kristoffersson så här:

”Har ni undrat varför det bara var sju riksdagsledamöter i L som röstade emot Löfven-uppgörelsen, trots att åtta hade skrivit debattartikel för Kristersson? Orsaken är att Bengt Eliasson ändrade sig. Eliasson ska nu skriva direktiv till den LSS-utredning som ingår i uppgörelsen.”

Det betyder i så fall att Bengt Eliasson lyckats förhandla till sig en stark position när det gäller framtiden för LSS, lagen om stöd och service.

Bengt Eliasson är känd som en varm förespråkare för att LSS ska följa de ursprungliga intentionerna och rätten att leva ett liv som andra.

Enligt utkastet till överenskommelse mellan S, MP, C och L ska rätten till assistans för egenvård, inklusive andning och sondmatning återställas.

Vidare ska en ny assistansutredning tillsättas under 2019 för att ta fram förslag som stärker rätten till assistans för behov av tillsyn och smalnar av definitionen av normalt föräldraansvar.

2021 ska ytterligare en utredning titta på frågan om huvudmannaskap för den personliga assistansen.

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content