FUB: Larmet om barnboenden är felaktigt

Larmet om en ökning av institutionsliknande barnboenden är överdrivet, menar Riksförbundet FUB.
– Vi känner lättnad över att SVT:s slutsatser om barnboenden var felaktiga, säger Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB.

– Men vi ser en risk att föräldrar kommer att känna sig tvingade att lämna bort sina barn om utvecklingen [med indragningar av assistans] fortsätter, säger Eva Borgström.

I ett pressmeddelande idag skriver FUB att ”SVT sprider felaktiga uppgifter om barnboenden”:

SVT angav att åtta namngivna kommuner planerade eller hade börjat bygga boenden för barn och unga, som mist sin personliga assistans. Under tisdagen dementerade två kommuner, Malung-Sälen och Övertorneå, uppgifterna i pressmeddelanden. Efter en rundringning till de övriga sex kommunerna, kan Riksförbundet FUB konstatera att endast en kommun (Västerås) bygger ett boende för ungdomar över 12 med autism. Boendet började planeras redan 2014 efter starka önskemål av ungdomarnas föräldrar.”

FUB skriver också att Eskilstuna startade ett barnboende i somras för barn som haft boendebeslut länge. ”Tidigare har Eskilstuna köpt platser i andra kommuner. Nu kan barnen bo närmare sina familjer”, påpekar FUB.

FUB uppger vidare att vissa av de utpekade kommunerna har byggt bostäder för vuxna enligt LSS. Två kommuner har uppgett till FUB att LSS-insatsen korttidsvistelse har ökat.

Med dagens pressmeddelande vill FUB slå vakt om LSS-insatsen bostad med särskild service för barn och ungdom.

– Familjehem eller bostad för barn enligt LSS behövs och behöver absolut inte vara dåligt. Det kan istället vara en bra lösning för vissa barn. Det kan vara ett sätt att se till att barnet kan umgås med föräldrar och syskon, på det sätt som passar familjen. Det är en liten grupp barn som bor i familjehem eller särskild bostad enligt LSS. Många bor där för att de behöver specialskolor, säger Harald Strand, FUB:s ordförande.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *