Gillar att gå mot strömmen

Vid 25 års ålder fick restaurangprofilen Johan Turesson chockbeskedet om sin svåra sjukdom. Genom åren har han jobbat i traditionell hotell- och restaurangmiljö men nu försöker han förvandla den hårda krogvärlden så att alla ska vara välkomna. Nyligen startade han en egen restaurang.

– Vi vill verka inkluderande och välkomnar alla, såväl par som singlar, småbarnföräldrar och personer med en funktionsnedsättning, säger Johan Turesson, som driver restaurangen ihop med Ola Mattsson, ägare av Utö Värdshus.

Johan Turesson har sedan 25 års ålder en genetisk nervsjukdom, Charcot-Marie-Tooth, som kännetecknas av muskelsvaghet och känselbortfall främst i fötter och ben. Han lever efter devisen att ingenting är omöjligt och under hela sitt liv har han arbetat inom hotell- och restaurangbranschen.

– Jag jobbar med det jag älskar, mat och dryck, säger Johan Turesson med ett leende.

Sjukdomen har inte varit något hinder. Han sveper handen över betongbordets yta och visar det höj- och sänkbara underredet. Barbordet ska snabbt gå att anpassa efter matgäster som använder rullstol. Restaurangen ligger i markplan, har inga trösklar och det är gott om utrymme mellan borden. Toaletten är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

– Sedan har vi jobbat mycket med att dämpa akustiken och ha en mjuk belysning. Man ska kunna sitta och prata med varandra utan att behöva skrika.

I stället för menyer i papper delar man ut läsplattor. Det är både tillgängligt och miljömedvetet. Det är lätt att göra om menyerna och matgästerna kan förstora texten vid behov.

– Bakgrundsbelysningen i iPaden gör texten väldigt tydlig och lättläst. Inom kort ska vi komplettera med talsyntes också.

Maten består av närproducerade råvaror och är framtagen i samarbete med en nutritionist för att kunna servera näringsriktiga måltider.

– Man ska gå härifrån lagom mätt och inte med paltkoma. Därför kan man som matgäst också välja mellan hel- eller halvportion på alla rätter.

Den nordiskt inspirerade inredningen i naturmaterial står Stylt Trampoli för och man har stämt av med en arbetsterapeut när det gäller ergonomi och tillgänglighet. Målet är att bli en av Stockholms bästa kvarterskrogar.

Och namnet då, restaurang Motwalls, varifrån kommer det?

– Många krögare förstår inte varför vi vurmar för miljötänk och tillgänglighet, vi sticker ute lite inom restaurangbranschen, därav namnet Motwalls, säger Johan Turesson.