Globala jätten Ottobock tar över svenska Mollii-dräkten

Den populära och innovativa Mollii-dräkten har fått nya ägare, sedan Ottobock förvärvat det svenska startupföretaget Exoneural Network som utvecklat hjälpmedlet.

Klicka här för att ladda hem Föräldrakraft nr 2, 2011 med stor intervju med Fredrik Lundqvist.

Ottobock utlovar en satsning. ”Vi siktar på att maximera synergierna mellan Mollii-teknologin och våra egna produkter”, säger Ottobock-chefen Philipp Schulte-Noelle.

”Förvärvet passar perfekt in i vår strategi och vi ska nu integrera företaget i Ottobockfamiljen.”

Hjälpmedel som stimulerar muskler

Mollii-dräkten är ett medicintekniskt hjälpmedel för neuromodulering. Dräkten består av byxor, jacka och en kontrollenhet. Dräkten har elektroder som används för att stimulera olika muskler i kroppen.

Genom lågfrekvent elektrisk stimulering uppges dräkten bidra till att minska smärta och slappna av spastiska och spända muskler på ett enkelt och säkert sätt. Vidare uppger tillverkaren att muskler aktiveras för att återfå kontroll och förebygga muskelförtvining samt lokalt öka blodcirkulationen.

För barn och vuxna

Dräkten finns för både barn och vuxna. Den används vid kronisk smärta, spasticitet och spända muskler som förekommer hos personer med fibromyalgi, cerebral pares, multipel skleros, ryggmärgsskador, förvärvade hjärnskador eller andra neurogiska sjukdomar.

Fredrik Lundqvist
Fredrik Lundqvist berättade om hur han uppfann Mollii-dräkten i en reportage i Föräldrakraft 2011.

Uppfanns av kiropraktor

Dräkten togs fram av uppfinnaren och kiropraktorn Fredrik Lundqvist. Mollii-dräkten gick tidigare under namnet elektrodress.

Ottobock har över 600 anställda i Norden med en årlig omsättning på cirka 110 miljoner euro, och är viktig leverantör inom proteser, ortoser samt rullstolar och sitthjälpmedel. Globalt har man 8000 anställda. Svenska EQT äger 20 procent av Ottobock som i övrigt är familjeägt och med huvudkontor i Tyskland.