Han anmäler Almedalsveckan för diskriminering

Almedalsveckan anmäls till Diskrimineringsombudsmannen för bristande tillgänglighet.
– Politikerna har deklarerat att diskriminering är förbjuden men bryr sig inte om att många seminarier utestänger mig som rullstolsanvändare, säger Lars-Göran Wadén, styrelseledamot i DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

– Nu har jag suttit tillräckligt länge vid den ena trappen efter den andra, utanför den ena entrén efter den andra utan att kunna komma in.

Han anser att Almedalsveckan är en allmän sammankomst och därför omfattas av den nya diskrimineringslagen förbud mot bristande tillgänglighet.

– Jag känner mig diskriminerad och menar att arrangören av Almedalsveckan missgynnar mig från att delta i den allmänna sammankomsten. Det kan inte vara rätt att bara för att jag tar mig fram rullande med gummidäck istället för gående med gummisulor på skorna, så får jag inte fritt välja bland seminarium, mingel och andra arrangemang.

I sin anmälan hänvisar Lars-Göran Wadén till regeringens lagrådsremiss där det heter ”att få möjlighet att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är en väsentlig förutsättning för att kunna delta i samhällslivet. Regeringen anser därför att ett förbud mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet bör införas i fråga om allmän sammankomst och offentlig tillställning.”

– Jag förstår jag inte hur politiker tänker när de säger en sak och gör en annan. Regeringen har tydligt deklarerat att diskriminering i form av bristande tillgänglighet ska vara förbjuden i fråga om anordnande av allmän sammankomst och offentlig tillställning. Samtidigt arrangerar de politiska riksdagspartierna Almedalsveckan och verkar inte bry sig om att många seminarium, mingel och andra arrangemang utestänger mig som är rullstolsanvändare, säger Lars-Göran Wadén.

Anmälan till Diskrimineringsombudsmannen lämnas in idag, måndagen den 29 juni.

Lars-Göran Wadéns blogg finns på http://livetrullarvidare.blogg.se