Här är företagen som satsar på barnhjälpmedel

Vad händer på Leva Fungera i Göteborg den 21-23 april? I ett antal artiklar här på Föräldrakrafts webbsajt kommer vi att rapportera om nyheter och aktiviteter som planeras inför årets upplaga av den populära mässan. Här börjar vi med några produktnyheter från Spacemaker, Move & Walk och Camp Scandinavia.

Spacemaker

Foto på Fun2goFöräldrakraft har pratat med Jonas Permevik på Spacemaker som berättar att företaget planerar att visa den nya cykeln Fun2Go från tillverkaren Van Raam. Cykeln är utrustad med elektrisk motor i framhjulet, den har två sitsar bredvid varandra med individuellt ställbara stolar och saknar insteg. Fun2Go kan testas i Spacemakers monter.

Spacemaker säljer även rullstolscykeln Velo-Plus 2 som har flak för rullstol. Flaket tippas med en enkel knapptryckning och rullstolen sitter fast med tre olika fästanordningar. Även säkerhetsbälte finns.

Spacemaker kommer även att visa upp några olika ståstöd. Ministöd för barn, ett mobilt ståstöd som ofta används vid arbete och ett kombistöd med 4 hjul.

Spacemaker har sin webbsida på http://www.spacemaker.se och finns i Helsingborg.

Move & Walk

Foto på barn som spelar fotbollI Move & Walks monter på Leva Fungera kan man få veta allt om företagets träningsmetod men även få veta mer om Move & Walks nystartade fristående särskola i Göteborg. Den nya skolan startades i augusti 2008 med sin speciella metod som grund. Eszter Horváth Tóthné, grundare till Move & Walk-metoden, berättar att det har varit ett stort intresse och att skolan har haft många besökare. Eszter berättar vidare att eleverna efter bara en termin har haft en överraskande bra utveckling.

Move & Walk startades år 1997 i Nässjö men finns idag även i Stockholm och Göteborg. Verksamheten bygger på den ungerska konduktiva pedagogiken, den så kallade Petö-metoden, som anpassats till svensk hälso- och sjukvård genom vidareutveckling.

Genom mångårig erfarenhet har Move & Walk nu blivit experter inom området neurologiska skador, med till exempel stroke och cerebral pares (cp-skador av typ spastisk diplegi, tetraplegi, hemiplegi, ataxi och atethos). Träningen på Move & Walk fungerar som ett komplement till den ordinarie habiliteringen och flera undersökningar visar att det ger ett gott resultat.

När metoden introducerades var den kontroversiell men idag har Move & Walk avtal med flera landsting i Sverige. Eszter Horváth Tóthné säger dock att det fortfarande är svårt att nå ut till privatpersoner.

Läs mer om Move & Walk och företagets träningsalternativ för barn, ungdomar och vuxna med neurologiska skador på http://www.movewalk.se.

Camp Scandinavia

Foto på flicka från Camp ScandinaviaI Camp Scandinavias monter på Leva Fungera så visas bland annat produkten SWASH.

Förkortningen SWASH står för Standing, Walking And Sitting Hip Orthosis och det är en höftortos som ger höftstabilisering och ett bättre sittande. Den fungerar både för mindre barn och ungdomar med såväl lindriga som svåra skador.

Produkten finns i två olika modeller för olika behov, classic med extra stabilitet och bålsupport och low profile II som vilar på bäckenet och har kraftigare benstag.

Camp Scandinavia visar även sin ortossko KeepingPace för barn och ungdom. Skon som har en lång öppning vilket gör den enkel att ta på samtidigt som volymen lätt kan justeras i och med tre uttagbara sulor.

Camp Scandinavia är ett familjeföretag som startade 1954, finns i Helsingborg och har sin webbsajt på http://www.campscandinavia.se.

Är ditt företag eller organisation också utställare på Leva & Fungera? Skriv ett mejl till annette.wallenius@faktapress.se och berätta vad ni planerar för aktiviteter på mässan.