Nyheter

Hela familjen jagar hjälpmedel och nya kontakter på populär mässa


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
 

Att få träffa andra personer i samma situation och knyta nya kontakter står högt på önskelistan för hela familjen Ottosson inför årets upplaga av mässan Leva Fungera i Göteborg i april. Men också att få koll på nya hjälpmedel – alltifrån rullstolar till sängar och lyfthjälpmedel.

Foto på familjen OttossonSonen John är en 12-årig kille som bor med mamma, pappa och 16-åriga storasystern Jennifer i Västra Frölunda. Han är en aktiv kille som gillar att gå på bio för att se roliga filmer, lyssna på hårdrock eller annan musik och att åka och bada på Amundön.
John går i årskurs 6 på Önneredsskolan och varannan vecka besöker han Bräcke Östergård på Hisingen, för att föräldrarna ska få avlastning. John har cerebral pares sedan födelsen och dessutom epilepsi, vilket gör att han behöver en hel del assistans av både familjen och personliga assistenter.

Leva Fungera-mässan i Göteborg är en högtidsstund för hela ”gänget”, både för John och familjen och för assistenterna.
Under mässdagarna passar hela familjen på att träffa andra i liknande situation och samtidigt få koll på nya hjälpmedel. Allt ifrån små rullstolar till sängar och lyfthjälpmedel är av intresse, men också mycket annat för exempelvis skola och fritid.

– Vi åker dit hela familjen. Även assistenterna kommer att gå runt på mässan, både tillsammans med John och på egen hand. Johns storasyster Jennifer är också intresserad och vill gärna se vad som finns och träffa andra. Hon hjälper till jättemycket här hemma och är väldigt mån om sin bror även om hon förstås också har ett eget liv, berättar pappa Jonny Ottosson.

Mamma Susanne Ottosson Rösmark är engagerad i RBU:s Göteborgsförening och även Jonny rycker ibland in för att hjälpa till med föreningens arbete.
Foto på John Ottosson– Jag hoppas att RBU också ställer ut på Leva Fungera den här gången, så jag får chansen att hjälpa till, säger Jonny som gärna vill vara på plats på mässan under alla tre dagarna.

Leva Fungera anordnas på Svenska Mässan vartannat år och senast besöktes den av över 12 000 personer, vilket gör den till den största mässan i sitt slag i Sverige. Då fanns cirka 200 utställare på plats och utbudet av hjälpmedel och olika tjänster var enormt.
Men ändå inte alltför stort. Jonny Ottosson har idéer om utställare som tyvärr ofta lyser med sin frånvaro.

– Kanske borde fler försäkringsbolag vara representerade på mässan och berätta vad som gäller ifråga om barnförsäkringar. Även Försäkringskassan skulle kunna vara på plats, det är många som inte vet hur reglerna ser ut, säger Jonny.

Att gå runt på mässgolvet och få en överblick av utbudet av hjälpmedel och tjänster inom assistans med mera är värdefullt för familjen.

– Även om vi redan har bra hjälpmedel och bra assistansbolag så är det alltid intressant att titta runt, säger Jonny.
Att träffa andra personer i liknande situation, att möta gamla bekanta och knyta helt nya kontakter är lika värdefullt.

– Jag står gärna i RBU:s monter också, för det väldigt intressant att få chansen att nå ut till familjer som inte känner till oss. Det är roligt att träffa folk och utbyta erfarenheter.

Föräldrakraft är på plats på Leva Fungera den 21-23 april 2009. Föräldrakraft nummer 2 utkommer den 19 mars med en stor special inför mässan, med nyheter, intervjuer, utställartips och mässkarta. I samma tidning finns även ett tema om bil & bilanpassningar.

Leva Fungera 2009 väntas ha cirka 200 utställare och minst lika många besökare som förra gången, det vill säga minst 12000 personer.

Mer information om Leva Fungera finns på mässans webbsajt www.levafungera.se Något akut behov av nya hjälpmedel har familjen inte, men efter lite funderande kommer Jonny på att han faktiskt är nyfiken på att leta upp en ny madrass som är mer praktisk och lättskött än den madrass sonen har idag.

– Jag vill gärna se vad det finns för utbud och få information om vad man kan få som hjälpmedel. John har en ganska bra Tempurmadrass idag men jag tror att det kan finnas en hel del att se på mässan.

Även på rullstolsfronten kan nyheter vara av intresse. John fick ny rulle för ett och ett halvt år sedan, och den sitter han fortfarande bra i, men om något halvår kan ett byte bli aktuellt. Och då är det viktigt vara förberedd och ha koll på nya modeller.

– När John ska byta rullstol får han hjälp av sjukgymnast, arbetsterapeut och av hjälpmedelscentralen i Mölndal. Då är det bra om man har tittat på utbudet och tagit broschyrer på rullstolar som är intressanta. Man kan inte välja vilken rullstol som helst hos hjälpmedelscentralen, men man kan alltid säga att vi har sett en viss modell och vill titta närmare på den.

John får inte alla sina hjälpmedel via hjälpmedelscentralen. Det gäller exempelvis den nya flytväst som familjen är på väg att köpa in, för att göra det enklare för John att delta i bad på skolan och på fritiden. Det är också ett område där Jonny tror att utställarna på Leva Fungera kan ha ett intressant utbud.

För att underlätta för John att kommunicera är moderna hjälpmedel viktiga.

Nyligen genomgick John en utredning på området vilket resulterade i att han idag har en laserlampa fäst på sina glasögon och ”pratar” genom att peka på Bliss-symboler.
– Det går successivt framåt. Laserlampa är det som fungerar bäst för John, tycker pappa Jonny.

 

ANNONSER
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
 • Annons för Mo Gård
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
ANNONSER
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Primass
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för HD Motion
 • Annons för Tidvis
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för Fremia
 • Annons för Särnmark
 • Annons för JAG
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för STIL
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Etac R82 Caribou tippbräda