Hjultorget växer så det knakar när andra mässor backar

Mässan Hjultorget räknar med nya rekord när 2012 års upplaga slår upp portarna i maj.
– Anmälningarna har kommit in betydligt snabbare än vi räknade med så det kommer att bli en större mässa i år, säger John Högberg som är mässansvarig.

Det är fortfarande några månader kvar till Hjultorget 2012 men redan nu kan man konstatera att många intressanta produkter och aktiviteter väntar.
Som alltid handlar det mycket om bilanpassningar, rullstolar och bostadsfrågor, men i många fall med nya lösningar.

Ett nytt, spännande inslag blir en testbana för armcykling.
– Armcykling är något som kommer mer och mer. Många har inte känt till hur roligt och nyttigt det är att hålla på med armcykling, men nu skapar vi en testbana på mässan tillsammans med leverantörer, säger John Högberg.

Han tycker att det finns en rad fördelar med armcyklar. Inte minst för att det gör det möjligt att kombinera träning med roliga upplevelser. Men för att det ska få spridning till fler behövs provtillfällen av det slag som det blir på Hjultorget.

– Vi vill hjälpa till att puffa för armcykling, säger John Högberg som konstaterar att det finns flera olika leverantörer med olika typer av armcyklar, alltifrån påhängscyklar (för rullstolen) till rena racercyklar.

Bilanpassningar är alltid ett viktigt inslag på Hjultorget. Det är också ett område där det sker en snabb utveckling av nya lösningar, till glädje för mässbesökare på jakt efter innovationer.

– Det är viktigt eftersom bilen är det viktigaste hjälpmedlet, näst efter rullstolen, för oss som sitter i rullstol. Många utställare är på plats på mässan eftersom Hjultorget är ett bra tillfälle att få nya kundkontakter. Brukarna är det viktigaste besökarna på vår mässa, säger John Högberg.

Samtidigt kämpar brukarna med försämrade regler för bidrag till bilanpassningar. För några år sedan förlängdes tidsgränsen för bilanpassningsbidrag från sju till nio år. En förändring som John Högberg helst skulle vilja ha tillrättad.
– Den förlängda tidsperioden har gjort det dyrare för brukarna att ha bil. Det är tragiskt att man har genomfört en sådan försämring, som dessutom kan bli dyrare för samhället i slutändan, säger Högberg.

Bostadsanpassningar är ett ”säkert kort” på Hjultorget, även om mässarrangörerna hoppas på många fler utställare inom det här området än som hittills anmält sig.
Den som är intresserad av frågor om bostadsanpassning bör dock inte missa en föreläsning av Viveka Lindström, ansvarig för projektet ”Bostadscenter.se” som har samlat kunskap om bostadsfrågor. Projektet går ut på att stödja alla som har behov av bostadsanpassning.

Stamcellsforskningen är temat för en föreläsning av Åke Seiger, professor på Karolinska institutet. Det kommer att handla om vilken betydelse stamceller för behandling inom många olika diagnoser.
– Det är ett område där det satsas enormt mycket och det är spännande för att stamceller är användbart på så många olika sätt. Jag har själv lyssnat på föreläsningar av Åke Seiger och det har varit mycket intressant, säger John Högberg.

Andra föreläsningar på Hjultorget kommer att handla om frågor om smärta samt kost.

Hjultorgets arrangörer, RG Aktiv rehabilitering och Personskadeförbundet RTP, hoppas att mellan 3000 och 4000 personer ska besöka Hjultorget på Kistamässan den 22-23 maj 2012. Det blir i så fall ett rejält lyft jämfört med förra gången, då 2000-3000 beräknas ha besökt mässan.

Föräldrakraft kommer under våren att rapportera om fler nyheter inför Hjultorget i maj. Papperstidningen kommer att ha teman som anknyter till mässan, dels om bostadsanpassningar, dels om bilanpassningar.