Nominera till tävlingen Bästa LSS-kommun

UPPDATERING: Tävlingen Bästa LSS-kommun gör uppehåll även under år 2021. Vi återkommer år 2022.

 

Vilken kommun kammar hem segern i år – efter det överhoppade covid-året 2020, och tidigare vinnare Lerum 2019, Jönköping 2018, Hudiksvall 2017 och Botkyrka 2016?

Vi valde att avstå från att utse bästa LSS-kommun 2020 eftersom pandemin kom att överskugga allt annat. Nu väljer vi istället att utse två vinnare 2021. Ett specialpris för den kommun som hanterat pandemin bäst för personer med LSS-insatser, och ett ”vanligt” Bästa LSS-kommun-pris.

Varför startades tävlingen Bästa LSS-kommun?

Tävlingen utlystes första gången sommaren 2015 av HejaOlika/Föräldrakraft och ABH Utbildning för att belöna bra satsningar inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Vinnaren utses av en jury bestående av Elaine Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Maria Johansson, Henrik Petrén och Harald Strand utöver Anna Barsk Holmbom från ABH Utbildning och Valter Bengtsson från HejaOlika.se.

Självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet har varit ledorden för juryns bedömningar. Syftet har varit att lyfta fram goda exempel och stimulera till bra insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vi hoppas helt enkelt att priset kan skapa goda spiraler som hjälper utvecklingen framåt.

Bengt Westerberg omgiven av vinnarna i 2019 års Bästa LSS-kommun
Bengt Westerberg omgiven av vinnarna i 2019 års Bästa LSS-kommun.

Hur kan man nominera till 2021 års tävling?

Nomineringstiden är i full gång. Vi vill ha ditt förslag senast den 15 september 2021. Kompletteringar kan göras även efter detta datum.

Nomineringen mailas till anna@abhutbildning.se.

Vem som helst kan nominera kommuner som förtjänar att vinna. Även kommuner kan nominera sig själva. Och det går även bra att nominera en del av en kommuns LSS-verksamhet.

Vilken kommun har hanterat covid-19 bäst inom LSS?

Utöver Bästa LSS-kommun utser vi även den kommun som hanterat covid-19 bäst för personer med LSS-insatser. Här bör du i nomineringen ange vad det är kommunen har gjort, och för vilken målgrupp, som gör att de är värdiga det här specialpriset.

Till båda priserna uppskattar vi om ni anger referenspersoner som kan styrka det ni säger. Det är positivt om referenspersonen eller referenspersonerna kommer från funktionshinderrörelsen eller själva är berörda av LSS-insatserna i kommunen.

Se videon från den senaste prisutdelningen

Tidigare socialministern Bengt Westerberg presenterade vinnarna vid den senaste prisutdelningen 2019.

 

Artiklar om tidigare vinnare i Bästa LSS-kommun