”Lerum inspirerar som bästa LSS-kommun”

För fjärde året i rad (och 25 år efter införandet av LSS) korades vinnarna i tävlingen Bästa LSS-kommun. Det blev Lerums kommun som tog hem förstavinsten, med Malmö stad och Kristianstads kommun på delad andraplats.

I slutspurten fanns även Uppsala och Härnösand, som också hyllades av Bengt Westerberg, tidigare socialminister, när han avslöjade resultatet vid en ceremoni i Stockholm den 28 november.

Se videon från prisutdelningen (klipp ur live-sändningen från konferensen ”Krisberedskap för personer med funktionsnedsättningar” den 28 november 2019):

– Alla fem kommuner är vinnare redan genom att de blivit nominerade. Det är angeläget att säga att även de som går härifrån utan ett pris idag kan känna sig som vinnare, inte förlorare, sa Bengt Westerberg.

– Det är uppenbart att Försäkringskassans neddragningar har lett till övervältring av kostnader på kommunerna, det tas upp av alla de nominerade kommunerna.

– Neddragningen av assistansersättningen har också inneburit en övervältring på anhöriga och framförallt på brukare som har fått en sämre standard. Det är en allvarlig utveckling. Det har inte funnits något skäl att dra ned assistansersättningen. Behoven har inte minskat, det är bara staten och domstolar som har definierat om behoven. Ofta har behoven till och med ökat trots att man dragit ned på insatserna, sa Bengt Westerberg.

Därför vann Lerum

Beslutet att utse Lerum till vinnare i år motiverar juryn främst med kommunens utmärkta samverkan med funktionsrätts­organisationer. ”Både tjänstemän och politiker är lyhörda för synpunkter vilket har lett till en verklig och givande dialog, med konkreta resultat. Även den högsta ledningen är engagerad”, skriver juryn.

Ett resultat av Lerums samverkan är en kvalitetssäkring som föreslagits av FUB, och som kommunen nu utvecklar tillsammans med föreningen. ”Kvalitetssäkringen är ett nytt, spännande sätt att höja kvaliteten på alla typer av LSS-verksamheter, en metod som vi tror kan inspirera andra kommuner”, skriver juryn.

Samverkan och hyrestak

På delad andraplats kom Kristianstad och Malmö.

Kristianstad prisades också för kommunens höga ambition gällande samverkan och dialog med funktionsrätts­organisationen FUB. ”Samverkan är en av grundpelarna i LSS. Ett stort plus är att den högsta politiska ledningen visar stort engagemang för funktionsrättsfrågorna. Satsningar på att öka kompetensen hos LSS-personal bidrar också till ett högt betyg. Personalens kompetens är en av de avgörande faktorerna för kvalitet inom LSS”, skriver juryn.

Malmö stad korades till delad andraplats för att man infört ett hyrestak för LSS-bostäder. ”Kommunen strävar också efter ökad ekonomisk trygghet för personer med LSS-insatser, genom ambitiösa satsningar på att skapa arbetstillfällen, samt genom att lyfta fram gruppens försämrade ekonomi som ett allvarligt samhällsproblem. Att den högsta politiska ledningen driver dessa frågor ser juryn som en nyckel­faktor för framgång”, skriver juryn som motivering till Malmös andraplats.

 

Fler foton från prisutdelningen

Fotona är fria för användning i samband med artiklar, information, sociala medier-inlägg etcetera om Bästa LSS-kommun. Ange Linnea Bengtsson som fotograf vid publicering. Fotona kan beställas med högre upplösning genom att mejla till info@faktapress.se

Lerum vinner Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson
Lerum vinner Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson
Lerum. Foto: Linnea Bengtsson
Lerum. Foto: Linnea Bengtsson
Kristianstad på delad andraplats i Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson
Kristianstad på delad andraplats i Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson
Malmö på delad andraplats i Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson
Malmö på delad andraplats i Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *