Hon grusar förhoppningar om att snabbt ändra tolkningen av LSS

Det är fortfarande osäkert om den omstridda LSS-utredningen kommer att gå på remiss.
Socialminister Lena Hallengren anser att den borde skickas på remiss, men sänder samtidigt signaler om att så kanske inte blir fallet.

När Lena Hallengren på onsdagen gästade Anhörigriksdagen i Varberg hettade det till när hon fick en fråga från moderatorn Lisa Syrén om ”någon vinner på att LSS-utredningen ska dras ett varv till”.

– Hur menar du då? Det är ju inte ens så att den har gått på remiss, kommenterade Lena Hallengren.

– Frågar du mig så tycker jag att den borde gå på remiss, det är ju det som är poängen med att man utreder. Då får alla möjlighet och tycka till och jag får era synpunkter. Om man inte skickar på remiss gör man ett gigantiskt jobb utan att titta på vad man ska gå vidare med.

Enligt januariavtalet med C, L och MP ska även föräldraansvaret utredas.

– Föräldraansvaret är något som MÅSTE utredas igen. Om vi ska ändra en lag så måste vi utreda, skicka på remiss, gå till lagrådet och besluta i riksdagen. Det går inte att korta ned den processen. Det går inte bara att ändra en mening, lägga till några ord, så enkelt är det inte, sa Hallengren.

Ibland går det väldigt fort att ändra tolkningen av lagar. Hur snabbt kan man vrida om till en mer rimlig tolkning av LSS?

Men det handlar också om tolkningen av lagen, kommenterade Ann-Marie Högberg, ordförande för Anhörigas riksförbund, med syfte på försämringarna av stöden enligt LSS.

– Ibland går det väldigt fort att ändra tolkningen av lagar, det har vi sett med LSS. Hur snabbt kan man vrida om till en mer rimlig tolkning?

Lena Hallengren grusade förhoppningarna om att tolkningen av LSS skulle kunna bli mer generös.

– En domstol ändrar tolkningen genom ett dombeslut och sen är det verklighet, och vill vi ändra den tolkningen måste vi ändra lagen, något annat finns inte. Jag kan inte säga att ”domstolen tycker visserligen så här, men så här tycker vi”. Det är så vårt system är uppbyggt.

 

Fler artiklar om detta ämne