Hon vill att alla ska få prova de nya hjälpmedlen

Det drar ihop sig till stor hjälpmedelsmässa igen. Nästa vecka slår FRI 2013 upp portarna på Malmömässan och projektledaren Annette Sandström tror på nya rekord. Hon får draghjälp heta föreläsare som Mikael Andersson och Lou Rehnlund.

FRI2013 är det aktuella namnet på södra Sveriges årligen återkommande hjälpmedelsmässa. I år liksom förra året är Föräldrakraft officiell mässtidning för mässan som äger rum den 9-10 oktober.

Föräldrakraft har ställt några frågor till Annette Sandström håller i alla mässtrådarna – men som också ligger bakom en ny hjälpmedelsbutik i Växjö där man kan handla enligt Fritt Val-modellen.

Hur känns det en vecka före mässans öppnande?
– Det känns jättebra. Vi har i princip fullbokat och det kommer många nya företag som inte varit med tidigare. Jag önskar att det vore 9 oktober klockan 09.30 och invigning! Detta är årets utmaning för mig!

Vad tror du kommer att locka besökarna allra mest?
– Min högsta önskan är att alla utställare skall ha med sig riktigt fräscha nyheter. Det är ju också rekordmånga som bokat sig till föreläsningarna, många av dem är redan fullbokade.

Något särskilt roligt och spännande för yngre?
– Vi spelar ju en riktig elhockeymatch på onsdagen (9 oktober klockan 16.30). Jag hoppas många kommer och titta på alla duktigare spelare. Matchen är ordnad av FIFH Malmö.

– FIFH kommer också att ordna matcher i rullstolsbasket och har OS-spelare på plats! Det ges också tillfälle till att prova på. FIFH har också en egen monter för information om idrottsklubbens verksamhet. (FIFH är Föreningen Idrott för Handikappade i Malmö och har en webbplats på www.fifh.com)

– ZoomAbility har byggt en hinderbana för att prova på. Det blir häftigt!

Har årets mässa något särskilt tema eller någon fråga ni vill lyfta fram extra mycket?
– Årets tema är ”Älskade Hjälpmedel” och i år har vi fokuserat mest på hjälpmedel. Det kommer att vara mycket att ”prova på”, både på aktivitetstorget och i montrarna.
– På onsdagen kommer SeniorShop för att visa kläder och ha mannekänguppvisning. På torsdagen har vi Funki models med en riktigt häftig catwalk.

– På torsdagen kommer dessutom Sveriges enda handikappanpassade charterbuss att finnas utanför mässan tillsammans med anpassade bilar, färdtjänstfordon och parkeringsgarage för scootrar, elrullstolar och rollatorer.

Hur många besökare räknar du med och vilka grupper är det som kommer?
– Ifjol hade vi över 5 000 besökare men jag tror att vi kan slå det rekordet. Vi får ju ett riktigt lyft på den nya fräscha Malmömässan. Det är lätt att ta sig dit kommunalt med buss och tåg och så finns en massa parkeringsplatser nära mässan.

Blir det en FRI2014 vid samma tid nästa år?
– Det blir det. Helt klart på Malmömässan – vi är väldigt nöjda med alla möjligheter som finns där. Inget är omöjligt! Kan man arrangera Eurovision Song Contest så kan man ta alla utmaningar.

Hur länge har du själv jobbat med mässan?
– Detta är min åttonde mässa för Hjälpmedelsteknik Sverige (företaget som arrangerar mässan) och före min tid som anställd var jag alltid med som leverantör på alla ”Öppet Hus” Hjälpmedelsteknik hade i Lomma. Lomma blev ju snabbt för litet och vi fick söka nya platser för ”det öppna huset” som sedan blev Malmös egen hjälpmedelsmässa.

Hjälpmedelsteknik har även öppnat ny butik i Växjö och satsar mycket på fritt val, varför är det så viktigt?
– Vi vet att man har länge väntar på att få en hjälpmedelsbutik i Växjö så att man ska kunna prova på hjälpmedel. Man har haft Fritt Val-modellen i Växjö i många år men inte haft rätt forum där man kan handla. Butiken i Växjö öppnades i augusti och Jessica Karolyi som driver butiken har arbetat som arbetsterapeut och förskrivare i många år. Kan man få bättre hjälp i en hjälpmedelsbutik?

Vilken betydelse har det att det nu finns en butik i Växjö?
– Vi har bara fått positiva reaktioner från brukare och kommun och landsting. Nu kan ju fler utnyttja det fria valet. Dessutom ligger lokalen i ett handelsområde med bra parkeringsplatser så det är lätt att ta sig till butiken.

Fler hjälpmedelsbutiker på gång?
– Ja, vi har fler butiker på gång över Sverige. Tyvärr kan jag inte säga var vi är på gång just nu, men jag lovar att informera Föräldrakraft alla positiva nyheter.