Nyheter

Ida Caroline: Jag blir påmind om att det jag gör är viktigt

2017 års mottagare av Erik Ljungbergs stipendium.
ida levaochfungera2017 0245 900

Ida Caroline Eriksson. Foto: Linnea Bengtsson.

 

På tisdagseftermiddagen delades Erik Ljungbergs stipendium för full delaktighet ut på Leva & Fungera i Göteborg. Med motiveringen att pristagaren är en av de tydligaste, flitigaste och roligaste aktivisterna på på funktionshinderfältet just nu, tog en rörd Ida Caroline Eriksson emot stipendiet.

En av pristagarna från 2015, Emilia Wärff, fanns med på scenen när årets stipendium på 15 000 kr delades ut. Bland annat nämndes pristagarens förmåga att, precis som Erik Ljungberg själv, blanda humor med allvar i sitt outtröttliga arbete för frågor kring tillgänglighet och rätten till personlig assistans.

Orden berörde Ida Caroline Eriksson djupt:

– Jag känner mig sedd. Jag brinner för rättighetsfrågor och det är min vardag att försvara mina rättigheter, det är inget man tänker ska uppmärksammas av andra.

 

Foto
– Prispengarna kommer att gå till aktivistmaterial, klistermärken, och sprayburkar, säger Ida Caroline Eriksson. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Ida Caroline Eriksson är 26 år och bor i Göteborg. Hon beskriver sig själv som aktivist, är organiserad i Unga Rörelsehindrade men gör många aktivistaktioner på egen hand. Engagemanget att stå upp för och försvara sig själv och andra säger hon har kommit i vuxen ålder.

– Det har handlat om mognad för mig, att acceptera den jag är och stå upp för mig själv.

Hon fick en tankeställare när hon för några år sedan läste på specialpedagogiska programmet, när hon och hennes studiekamrater läste om rättigheter för personer med funktionshinder.

– Jag förstod att jag inte var sedd som en fullvärdig individ. Sedan dess har jag arbetat med att försöka få bort förtryck genom att befinna mig i sammanhang som handlar om något annat än min funktionsnedsättning, att bli bemött som alla andra och jobba mot gamla strukturer.

Vad innebär det att få denna utmärkelse?
– Jag blir påmind om att det jag gör är viktigt. Jag vill att det jag gör ska leda till något för framtiden, för fler än mig. Att bli uppmärksammad så här på vägen, när man traskar på, mycket går emot, man jobbar i motvind, betyder mycket.

Vad blir nästa aktion?
– Jag brukar inte berätta det i förväg, men jag är engagerad i manifestationen på Socialdemokraternas kongress i Göteborg på lördag. Och prispengarna kommer att gå till aktivistmaterial, klistermärken, och sprayburkar.

 

Foto
Prisutdelningen ägde rum på Leva & Fungeramässan på tisdagen.

Ida Caroline Eriksson finns på Instagram och Facebook.

 

Denna artikel handlar om

ANNONSER
 • Annons för Särnmark
 • Annons för JAG
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för STIL
 • Annons för Fremia
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för Mini Crosser X
 • Etac Sulky R82 Cricket
 • Annons för HD Motion
 • Annons för CJ Advokatbyrå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *