Jalle Jungnell säljer sitt livsverk till rullstolsjätten

Jalle Jungnell, skaparen av Panthera som tillverkar ultralätta rullstolar, säljer sitt livsverk till internationella rullstolsjätten Permobil.
Affären blir klar i början av januari 2022, men inget av företagen vill avslöja villkoren.

Båda startades av eldsjälar

Båda företagen drogs igång av förkämpar för personer med funktionsnedsättningar.

– Det känns väldigt spännande att fortsätta vår resa tillsammans med Permobil. Båda företagen är startade av svenska entreprenörer och har innovation och utveckling som en stark drivkraft. Vi ser att det här kommer att leda till mycket positivt för användare runt om i världen, säger Jalle Jungnell, ägare av Panthera.

”Vi har samma stora hjärta”

Han säger att Panthera och Permobil ”har samma stora hjärta för våra användare. Vi levererar produkter och kunskap, som underlättar vardagen för våra användare som står i fokus”.

Panthera är ledande inom ultralätta aktivstolar, men har ändå en ganska blygsam omsättning på cirka 120 miljoner kronor (2020).

Flera andra företag har köpts upp

Permobil, som startades av Per Uddén år 1967, ägs av Investor sedan 2013. Efter Investors förvärv har Permobil köpt upp flera andra bolag runt om i världen, som TiLite (manuella rullstolar), Roho (specialist på sittande och positionering), Prairie Seating, Comfort Company, Max Mobility och Supportec.

Förvärvet av Panthera innebär att Permobils personalstyrka nu ökar från cirka 1600 medarbetare till 1700.

Jalle Jungnell kommer att fortsätta att vara aktiv i verksamheten, enligt Dagens Industri.

Stärks på världsmarknaden för lätta rullstolar

– Pantheras produkter kommer att stärka Permobils erbjudande på marknaden med världens lättaste rullstolar för aktiva användare tillsammans med sortimentet från Progeo och TiLite”, säger Bengt Thorsson, vd Permobil.

Panthera startades 1989 av Jalle Jungnell med målet att bygga världens lättaste rullstol. Själva tillverkningen sker i dotterbolaget Rollmek AB i Kalmar.

Jalle Jungnell bröt ryggen i racingtävling

Egentligen startade det hela redan 1967 när Jalle Jungnell var roadracingförare. Han vurpade under en tävling, bröt ryggen och blev förlamad. Han engagerade sig därefter i idrott och rehabilitering, men var inte nöjd med de rullstolar som fanns utan började bygga egna.

År 1989 presenterade Jalle sin ”superlätta” rullstol Panthera på mässan Hjultorget. På företagets webb beskriver han att rullstolen snabbt blev älskad av sina användare, men att det ändå krävdes många tuffa år för att bygga upp företaget.

Permobils pressrelease finns här.