Kampen för LSS är just nu viktigare än någonsin
LSS, lagen om stöd och service, är allvarligt hotad. Och därmed hotas även levnadsstandarden för personer som har funktionsnedsättningar.
Trots framgångsrika protester mot nedskärningar är det ingen tvekan om att framtiden ser dyster ut.
Den pågående LSS-utredningen har ett mycket tydligt spardirektiv, något som inga protester ännu lyckats rucka.
Finns det någon chans att regeringen ”pudlar” om besparingarna? Just nu ser det tyvärr inte ut så.
Kan funktionshinderrörelsen ändra på detta, innan LSS-utredningen om ett drygt år presenterar sina förslag? Kanske, men då krävs en enorm kraftsamling nu. Och det räcker inte med vanliga protester. Det krävs en bättre dialog med ansvariga politiker. Men hur samtalar man med politiker som ofta till och med förnekar att det finns sparkrav?
Under sommaren har det dessutom framgått att ansvariga politiker helst undviker debatter om framtiden för personlig assistans och andra LSS-insatser. Kan det bero på att argumenten tryter? Att det är svårt att ärligt och öppet säga vad man tror om framtiden för LSS?
I juli kom beskedet att regeringens LSS-utredare Désirée Pethrus (KD) hoppar av uppdraget och ersätts med Gunilla Malmborg, en person med lång erfarenhet inom socialdepartementets sakområden.
Några uttalanden från nya utredaren finns ännu inte, däremot starka farhågor om att utredningen nu blir ännu mer ”regeringsvänlig” vad gäller spardirektivet.
Oavsett vad som händer med LSS-utredningen måste enskilda och anhöriga hela tiden utkämpa små och stora strider kring LSS-insatser.
Kunskap om LSS är viktigare än någonsin när lagen nu är under rekordstort tryck.
Det är därför Föräldrakraft nr 2, 2017 (utkommer 10 augusti) innehåller den första tryckta versionen av LSS-skolan, en unik utbildningssatsning producerad av Harald Strand i samarbete med oss på HejaOlika.se och Föräldrakraft. Trevlig läsning!