Kamprad dammsuger Ikea på jakt efter nya jobb

Icas storsatsning på att rekrytera personal som har funktionsnedsättningar har hittills resulterat i 400 anställningar. Nu får Icachefen Kenneth Bengtsson konkurrens från Ikea.
Nyligen uppmanade Ikeas grundare Ingvar Kamprad möbelföretagets alla varuhus och avdelningar att ta fram nya jobb till personer med funktionsnedsättningar

– Tänk dig om vi kunde anställa ytterligare en sådan kraft i varje hus och på andra områden. Det skulle ge 300-400 personer ett nytt liv bort från en ofta trist tillvaro, sa Ingvar Kamprad när han i december höll sitt traditionella jultal på Ikea i Älmhult.

Kamprads jultal refereras i Smålandsposten. Tidningen uppger att Ingvar Kamprad blivit inspirerad att bredda rekrytering när han besökte ett av de egna varuhusen i England i somras.

Han upptäckte då att det fanns flera anställda med funktionsnedsättningar, vilket gjorde starkt intryck på honom.

Det resulterade i att han i jultalet uppmanade både chefer och andra anställda att inventera varenda avdelning inom möbelkoncernen.
– Gör en inventering också på din avdelning är du bussig, sa Ingvar Kamprad till personalen i Älmhult.

Icas projekt ”Vi kan mer” tar sikte på att mer än 1000 personer med funktionsnedsättning ska anställas. Hittills har 400 personer anställts i 220 butiker. Jobben har förmedlats genom kommuner, Samhall och Arbetsförmedlingen. Anställningsformerna varierar. Ibland står stat eller kommun för ersättningen, ibland får Ica lönebidrag och ibland står Icabutiken för alla kostnader.

Mer om Icas rekrytering finns att läsa i ett reportage som nyligen publicerades i Dagens Nyheter.