KG Hammar tar strid för LSS och personlig assistans
Tidigare ärkebiskopen KG Hammar ställer sig på barrikaderna för LSS och personlig assistans. Han talar på manifestationen för LSS i Malmö den 3 december.
– Det känns som att vi är på väg att förlora solidariteten i samhället. Folk på gatan måste tala om vilket samhälle vi vill ha, säger KG Hammar.
När manifestationen för LSS, om en dryg vecka, genomförs runt om i landet är ett av kraven att regeringen ska ändra direktivet till den pågående LSS-utredningen.
Och KG Hammar stödjer kravet på att ta bort sparkravet.
– Ja, det står jag bakom, annars har utredaren inte så stor chans att föreslå förbättringar, säger han till Föräldrakraft /HejaOlika.
Det var helt nyligen som KG Hammar blev tillfrågad, genom församlingsmedlemmar i Hyllie där hans hustru Lotta Fång är präst.
– Jag har inte varit konkret engagerad i LSS tidigare, bara på ett mer allmänt plan när det gäller mänskliga rättigheter. Stödet till de svagaste är en viktig mätare på samhällets värdighet.
När han blev ombedd såg han inget skäl att säga nej.
– Det har varit mycket diskussioner i södra Sverige om personlig assistans. Enskild fall och restriktionerna från Försäkringskassan har kommit upp. Kritiken har känts väldigt berättigad.
– Att regeringen har gått in och justerat lite vittnar om att det är en laddad frågeställning som är mycket ömtålig för politikerna. Jag har också förstått att det är lite ny fernissa från regeringen, många har redan drabbats av svårigheterna.
Vad blir ditt budskap den 3 december?
– Det blir fem minuter från perspektivet mänskliga rättigheter. Jag tror att ett samhälles hållning till mänskliga rättigheter prövas på de som har svårast för att göra sig hörda, de som är mest sårbara, och dit hör många av de som behöver personlig assistans. För dem kan assistans göra all skillnad i världen. Jag har förstått att LSS har fungerat väldigt bra och är mycket utjämnande. Det är synd att slå sönder ett system som fungerar så väl.
Vad tycker du om det argument som ofta förs fram: att kostnaderna är höga?
– Det argumentet biter inte på mig. Det är alltid sociala saker som kostar för mycket. Inte försvarsinvesteringar, som att köpa Patriot-missiler för att bygga självkänsla mot ryssen. Vi lägger pengar på glassiga, onödiga saker. Det är en upprörande prioritering.
– Sociala satsningar som assistans är något vi måste ha, inget vi kan prioritera i förhållande till annat. Det handlar om människors livsvillkor. En möjlighet att vara delaktig i samhället och sina egna liv. Det är samma sak med de afghanska pojkarna som inte får stanna, trots att de skulle kunna bidra mycket i vårt land.
KG Hammar ogillar också att misstankar om fusk lyfts fram som skäl för att inskränka assistansen.
– Snälla nån, om det är fusk man vill spara in på måste man se till att komma åt fusket – inte att göra det omöjligt för många människor att få livet att fungera som hittills.
– Det har skapat väldiga begränsningar, där många blir isolerade i sina lägenheter och där anhöriga och familjer utsätts för ett enormt tryck.
Om allt bara blir kostnader minskar förståelsen för att samhället måste innehålla saker även för rättvisans skull
Många upplever att vårt välfärdssamhälle och solidariteten försvinner.
– I och med kommersialiseringen har verksamheter som många tidigare kände sig involvderade i blivit en pengasak. Tidigare hade man en känsla av folkhem och närhet. Jag är inte emot privata entreprenörer – utan dem skulle det inte fungera – men om allt bara blir kostnader minskar förståelsen för att samhället måste innehålla saker även för rättvisans skull.
Vad kan man göra åt detta?
– Allt går att ändra, om man vill. Vi måste se att mänskliga rättigheter är en viktig fråga även i en enskild fråga som personlig assistans. Vill vi ha ett solidariskt samhälle eller mer en plattform för ego-projekt? Om vi förlorar känslan för samhället och solidariteten är den svår att bygga upp igen.
– Mänskliga rättigheter får inte vara ett ”finsnack” utan ska påverka våra prioriteringar – rejält. Att nämna rättigheter i politiska tal är lätt, men när det kommer till kritan kostar det.
Och konkret – vad kan man göra för att rädda LSS nu?
– Ett nytt direktiv till utredningen är en konkret sak som regeringen kan göra. Regeringen har ju redan visat att man blivit nervös. Sedan får vi vädja till politikerna. De vill nog hjälpa till om de bara ser möjligheterna.
Kommer du att fortsätta vara engagerad?
– Jag har bara gläntat på dörren så det är klart att jag är intresserad av att följa hur det går.
– Men jag är verkligen en föredetting, snart 75 år gammalt. De kanske bara tycker att jag är en bråkstake…
Hur ser dina förhoppningar ut inför manifestationen den 3 december?
– Det är en viktig händelse för de som berörs av assistans, men det är också viktigt för vanligt folk och vanliga politiker att visa att var och en inte bara slåss för sitt.
– Vi är övertygade om att detta är en rättfärdig manifestation, och då måste man tro att det kommer att påverka, säger KG Hammar.