Klocka som kan styras med tal – en av många nyheter på FRI 2013

Marknadens första taktila klocka, Känna, med svenskt tal är en nyhet som visas av Iris Hjälpmedel på mässan FRI 2013 i oktober. Plus en hel drös med andra nya produkter inom kognition, syn och kommunikation.

– Klockan Känna kommer att förenkla inlärning vid taktil avläsning eftersom man kan kontrollera den med hjälp av talet, berättar Evalena Habel som är ansvarig för kognitiva produkter hos Iris Hjälpmedel.

Foto
– Idag använder många blinda två klockor, en taktil för att diskret kunna kolla tiden på exempelvis möten och i tunnelbanan och en talande klocka när man snabbt och enkelt vill höra tiden, till exempel en kall vinterdag när man tar en promenad.
I övrigt är den nya produkten en standardklocka med läderarmband, 30 mm boett och standardbatterier. Klockan finns även utan tal.

Foto

Den talande punktskrivmaskinen Perkins Smart Brailler är en annan nyhet på mässan. Maskinen är en korsning mellan en gammal mekanisk punktskriftsmaskin och modern digital teknik vilket ger den många nya möjligheter.
I en display kan eleven med synrester, pedagogen eller en förälder se vilket tecken som skrivs  och bokstaven ljudas också med hjälp av talsyntes. Maskinen är lämplig för att lära sig punktskrift, liksom för att lära ut. Mer information finns på Iris webbplats.

SymbolNytt är även SpeakApp i sin senaste version. Det är ett datorprogram med talsyntes för läs- och skrivträning. Programmet har enkla funktioner för att underlätta läsning av text i datordokument eller på Internet. Programmet kan breddas med olika röster, språk och fler funktioner. En nyhet i programmet är att det har en OCR-funktion och skärmfångare som gör det enklare att läsa och bearbeta texter från pdf-bilder. Läs mer på Iris webbplats.

Bild

Looky Touch är en helt ny handhållen ”läs-TV” som kan bli en ny trend när det gäller läshjälpmedel. Apparaten har tryckkänslig skärm och kan förstora upp till 20 gånger med autofokus. Den kan även anslutas till en vanlig TV eller datorskärm. Batteriet räcker i tre timmar.
Mer om Looky Touch finns på Iris webbplats.

Iris Hjälpmedel har som vanligt många andra produkter i montern och Evalena Habel räknar med att det blir stort intresse för Svea, armbandsuret som säger tiden, och läspennan Penny Talks.

– Penny Talks är en snackis och väcker många idéer hos mässbesökare. Det är en prisvärd och kul pryl. Det bästa är att den är ett hjälpmedel som täcker in många behov och vi har nu gjort en broschyr med många användartips från våra kunder, säger Evalena Habel.