Kokbok för känsliga magar skänker vinsten till forskningen

De 2,4 miljoner svenskar som har känsliga magar ska kunna äta lika gott
som alla andra. Det vill nya kokboken ”Mat med magkänsla” bevisa genom
ett 40-tal specialanpassade recept.

Boken lanseras den 30 november och ges ut i samarbete med bland annat Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka, RMT. Författare till boken är kocken Fredrik Eriksson, dietisten Pia Henfridsson och matskribenten Lisa Förare Winbladh.

– Det här är kanske de svåraste recept jag gjort och där jag hela tiden
var tvungen att tänka till. Det är så ruskigt mycket att ta hänsyn
till. Men det är samtidigt väldigt roligt att lära sig så mycket nytt,
säger Fredrik Eriksson om arbetet med boken.

Boken tar fasta på njutning och näring. Den innehåller recept på
alltifrån frukostar till desserter. Alla rätter har anpassats för att
innehålla så lite fett och laktos som möjligt. Förslag på glutenfria
alternativ ingår också.

{loadposition incontent}Boken ges ut med stöd av sjukvårdsföretaget Abbott, Svensk
Gastroenterologisk Förening och Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka.
Hela vinsten ska gå till forskning kring mag-tarmkanal.
– 2,4 miljoner svenskar lider idag av besvär från mag- och tarmkanalen.
Förmågan att njuta av en god och nyttig måltid är långtifrån självklart
för dessa människor. Magens och tarmens sjukdomar är fortfarande en
gåta för forskare världen över, skriver utgivarna i en pressrelease.

Här finns mer information om boken magkansla.se/indexny.htm

Svensk Gastroenterologisk Förening har sin webbsajt på http://www.svenskgastroenterologi.se

Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka är en organisation för människor
med sjukdomar, skador och funktionsstörningar i mag-tarmkanalen och har
idag cirka 6 000 medlemmar. Förbundets webbsajt finns på
http://www.magotarm.se