Kritik mot nya ersättningen: Låt anhöriga få stöd snarast

Idag öppnar Försäkringskassan ansökan om ersättning för de personer som måste avstå arbete på grund av att de ingår i riskgrupperna för covid-19. Men många av de hårdast drabbade har ingen chans till ersättning. Exempelvis föräldrar till barn med funktionsnedsättning.

De snäva reglerna för den nya ersättningen upprör många. Bland annat har Funktionsrätt Sverige, RBU och många andra funktionsrättsorganisationer protesterat.

Kritik från LO:s tidning

Idag skriver LO:s tidning Arbetet: ”Sluta sjabbla – låt anhöriga till riskgrupper få coronastöd”

”Det kan inte dröja längre. Låt de anhöriga till de som är extra känsliga för corona få stöd snarast. Allt annat är ovärdigt ett välfärdssamhälle”, skriver Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson i dagens ledare.

Stor grupp har slarvats bort

Arbetet kritiserar regeringen för att dröja med utformningen av ersättningen, och för att det förslag som till slut las fram var mycket snävt avgränsat. Förslaget om ersättning visade sig bara omfatta de som vid sidan av sitt vanliga jobb är personlig assistent eller har närståendepenning och inte kan jobba hemifrån.

”En stor grupp anhöriga till personer i riskgrupp har därmed slarvats bort. Frågan har bollats fram och tillbaka mellan myndigheter för att till slut falla mellan stolarna”, skriver Yonna Waltersson.

Tvingas säga upp sig

”Människor ska inte tvingas säga upp sig från sina jobb eller förväntas ha en stor hög med sparpengar på banken att ta av.”

I ett reportage berättar Arbetet också om Anders Forsman som sade upp sig från vanliga jobbet för att skydda dottern från covid-19. Han hade hoppats på ekonomiskt stöd, vilket nu ser ut att utebli.

Max 804 kr per dag

För de personer som enligt de snäva reglerna är berättigade till ersättning betalas detta ut som ett schablonbelopp på som mest 804 kronor före skatt per dag under max 90 dagar. Ersättningen gäller gäller för perioden 1 juli–30 september. Försäkringskassans nya webbsida om smittskyddsersättningen.

 

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *