Låt framtiden få komma

Ännu ett år har passerat. Det läggs till historien och blir snart något som vi människor blickar tillbaka på och har tankar, åsikter och känner känslor om.

Men vad vi än anser om det gångna året, så är det ändå borta.
Det gamla har passerat och det nya har just börjat.

Jag tycker mycket om att i samband med nya år fråga mig själv vad jag har lärt mig av det som varit – och samtidigt fråga mig själv vad jag kan hoppas på att förstå under det nya året.

Ständigt händer nya saker i våra liv och vi får hitta nya sätt att förhålla oss till det gamla, som vi trodde var sant och riktigt.
Liv är förändring!

Jag läste i en bok för inte så länge sedan om några framtidsforskare som 1969 fick göra en analys av vad de trodde skulle inträffa i framtiden – år 2000.

Det fanns mycket intressant att läsa in i forskarnas tolkning av framtiden.
Bland annat så var de fullt övertygade om att våra framtida charterresor inte skulle gå till Indien eller Bahamas. De skulle gå rakt ut i rymden!

Många av forskarnas profetior handlade om just rymdfärder. Och dessutom trodde de att bilar skulle drivas med atomkraft och att alla landsvägar skulle vara uppvärmda med elslingor.
Däremot så fanns det nästan inga framtidsvisioner angående datorer. De nämns nästan inte alls i sammanhanget.

Jag tycker att det är väldigt fascinerande.
För det första så är det ju inte så konstigt att deras fokus i framtiden handlade om rymden, eftersom detta var det mest flitiga samtalsämnet i slutet av 60-talet. Resor i rymden och den första månfärden var enormt uppmärksammat.
Däremot så var det väldigt få som ansåg att det fanns en möjlig framtid att i stort sett varje enskild människa skulle ha en egen dator och kunna sitta och resa över världen genom internet.

Och eftersom datorer på den tiden hade lågt attraktionsvärde så missade väl helt enkelt forskarna att fantisera om datorernas framväxt.
Visst är det lätt att skratta nedlåtande åt framtidsforskarna från 1969 när de missade datorer i sin kristallkula.
Men då glömmer man ju bort att det med största sannolikhet är samma sak om ytterligare 42 år. Vad säger framtidens människor om oss i dag? Vad skrattar de åt när de tänker på de liv som vi lever här i dag år 2011?

När man låter sig färdas genom tid på det viset så vaknar en stor ödmjukhet inom mig.
Vi vet ingenting om det som händer där framme i ovissheten.
Det som står skrivet i framtidens bok får vi kanske inte ens vara med och se.
För livet finns bara en stund.
Sen omvandlas man och blir till nåt annat.
Kanske ett annat liv, en annan livsform, en annan sorts energi.

Våra tankar och våra sinnen vill gärna veta vad som väntar oss. Vi vill förstå. Vi vill ha kontroll. Men går det verkligen att ha kontroll på livet?
Det finns en hemlighet som inte är en del av tankarna eller sinnet. Det är bevittnandet. Betraktandet av det som är och det som sker.
Tankar passerar, önskningar förändras, minnen kommer och går som om de vore små moln på himlen och själv har man alltid en möjlighet att bara sitta stilla och tyst och titta på när de passerar. Inte göra någonting.
Om du försöker göra någonting, så börjar tankarna omedelbart att sätta fart igen.
Vad du gör spelar ingen större roll. Det är ”att göra” som sätter igång spinnandet av tankar, åsikter, strategier och åtgärdsprogram.
Att inte göra är att betrakta.
Låt dig själv bara få bevittna som om du vore en spegel som låter vad som än sker få passera.

För mig är det vad som kallas medvetenhet.
Och den kan ta oss bortom tankarna.
Och där bortom tankar och funderingar väntar det okända. Det som även kallas framtiden.
Kan man lära sig att välkomna den, oavsett hur den än är?

Sören Olsson